banner564

İlişkiler bozulacak

Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı'ya iltica hakkı tanıyan Yunanistan’a ateş püskürdü

İlişkiler bozulacak
banner598

 Türkiye, Yunanistan Danıştayı'nın 15 Temmuz darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı'ya iltica hakkı tanımasını "skandal bir karar" olarak niteledi. Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer de, Yunanistan'ın FETÖ'cülere iltica hakkı tanımasına yönelik mahkeme kararını, "tam bir basiretsizlik örneği" olarak nitelendirdi. Adalet Bakanı Abdülhamid Gül, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’te Twitter üzerinden açıklama yaparak tepki gösterdi. Yunanistan’ın darbeci askere iltica hakkı vermesini "Darbecileri himaye eden skandal bir karar" olarak değerlendirdi. 

“Uluslararası yükümlülüklere aykırı”
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı'ya iltica hakkı tanınmasına Yunanistan Hükümeti'nin itirazını reddederek skandal bir karara daha imza atmıştır" ifadesine yer verildi.
Yunanistan Danıştayı'nın bu kararının Yunanistan'ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, kararın ayrıca 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi'nin de ihlali niteliğinde olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır. Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir" değerlendirmesinde bulunuldu.

“İlişkilerimize ciddi olumsuz etkileri olacak”
Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, Yunanistan'ın FETÖ'cülere iltica hakkı tanımasına tepki gösterdi. Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, Yunanistan'ın FETÖ'cülere iltica hakkı tanımasına yönelik mahkeme kararını, "tam bir basiretsizlik örneği" olarak nitelendirdi. Edinilen bilgiye göre, Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, Yunanistan'da FETÖ'cü askere iltica hakkı tanınmasına yönelik karara sert tepki gösterdi. 
Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, söz konusu karara ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Güven artırıcı önlemlerin yeniden başlatılmasının konuşulduğu ve her türlü iyi niyeti gösterdiğimiz şu günlerde, darbeci hainler hakkında verilen mahkeme kararı tam bir basiretsizlik örneği olmuştur. Darbeci teröristlerle ilgili hukuka, demokrasiye ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun kararlar alınmadan, güven artırıcı önlemlerin uygulamalarında bir gelişme beklenemez. Bunun da ilişkilerimize ciddi olumsuz etkileri olacağı açıktır.

Gül: Avrupa'nın orta yerinde bir terör sığınağı
Adalet Bakanı Abdülhamid Gül de Yunan yargısının darbeciye iltica hakkı vermesiyle ilgili olarak, "Evrensel hukuka ve demokratik değerlere inananlar, Yunanistan yargısının teröristleri bağrına basan kararlarını kabul etmez" dedi.
Adalet Bakanı Abdülhamid Gül, Yunanistan'ın FETÖ'cülere iltica hakkı tanınmasına yönelik kararına Twitter üzerinden tepki gösterdi. 
Bakan Gül, açıklamasında, "Evrensel hukuka ve demokratik değerlere inanan hiçbir kişi veya yönetimin, Yunanistan yargısının teröristleri bağrına basan kararlarını kabul etmesi mümkün değildir. Bu hukuk katliamının sorumlusu; uluslararası anlaşmaları reddederek, ülkelerini teröristlere güvenli liman haline getiren Yunanistan yargısı ve örgüt üyelerine kapılarını açarak Avrupa'nın orta yerinde bir terör sığınağı kuran Yunanistan siyasetidir" ifadelerini kullandı. 
Kimin ne karar aldığına bakmaksızın FETÖ mücadelesinin sonuna kadar sürdürüleceğine işaret eden Gül, şunları kaydetti:  Türkiye'nin mevcudiyetine kasteden teröristleri besleyen kim olursa bunu kati surette bilmeli ve tercihlerini bu yönde yapmalıdır. Bu onurlu ve kararlı mücadelenin sonunda; böylesi hukuk cinayetlerini taammüden ve organize bir biçimde işleyen birlikleri, ülkeleri, yöneticileri, yargı insanlarını tarih mahkûm edecektir.

Kalın: Skandal
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ise, Yunanistan Danıştayı'nın skandal kararının AB dahil tüm taraflarca kınanması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan Danıştayı'nın darbecilere iltica hakkı kararının, AB ve tüm taraflar taraflarca kınanması gerektiğini söyledi.
Kalın, Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir. Bu skandal kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekir.

Çelik: Darbecileri himaye ediyor
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’te Yunanistan’ın darbeci askere iltica hakkı vermesini "Darbecileri himaye eden skandal bir karar" olarak nitelendirdi.
Parti Sözcüsü Çelik, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yunan yargısının darbecileri himaye eden skandal bir karara daha imza attığını" belirtti.  "Geçmişte darbelerden acı çekmiş Yunanistan’da yargı makamlarının darbecileri himaye eden kararlara imza atması, hukukun bir kenara bırakıldığını, başka amaçlarla hareket edildiğini gösteriyor." ifadesini kullanan Çelik, darbecilerin Türk milletinin ve devletinin en tehlikeli düşmanı olduğunu, Yunan yargısının da verdiği kararlarla Türkiye'nin düşmanlarından yana tavır aldığını bildirdi. 
AK Parti Sözcüsü Çelik, darbecilere karşı mücadelenin terörle mücadele gibi ilkelerle yürütülmesi gerektiğini belirterek, terörle mücadelede çifte standardın teröre, darbecileri himaye eden yargı kararlarının da darbeye destek vermek anlamına geldiğini vurguladı. 
Çelik, şunları kaydetti: Açık ve net, Yunan yargısı verdiği kararlarla, Türkiye düşmanlarının ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur. Teröre karşı verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, darbecilere karşı da kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele sırasında teröristlere silah vererek destek olanları ve darbecileri yargı kararları ile himaye edenleri asla unutmayacağız." 

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2018, 02:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474