banner564

KKTC görünür olacak

TBMM’de konuşan Davutoğlu, Kıbrıs sorunu ve son gelişmeler hakkında milletvekillerini bilgilendirdi

KKTC görünür olacak
banner598

 Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC'nin görünür olması, tanınması için her türlü çabayı göstereceklerini belirterek, “Eğer bir halk uluslararası alanda tanınacaksa önce kendi ayakları üzerinde durması gerekir” dedi. Davutoğlu, bakanlığının 2014 yılı bütçe tasarısı üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa da değindi.

Kıbrıs sorunu ve davasının haklı bir seyirde, haklarını koruyacak şekilde yürümesinin 3 ana ayağının bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, birincisinin, müzakerelerde kararlı, evrensel bir dil kullanarak psikolojik üstünlüğü elde tutmak olduğunu kaydetti. 2004 Bürgenstock görüşmelerine kadar, uluslararası her platformda Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin, köşeye sıkıştırılıp, suçluluk psikolojisiyle davranması için baskılar uygulandığını anlatan Davutoğlu, ancak son 10 yıl içinde sürekli olarak karşı tarafı müzakere masasına getirmek için zorlayan tarafın, Türkiye ve KKTC olduğunu vurguladı.
Davutoğlu, 2008 ile 2012 yılları arasında süren müzakerelerde bu anlayışla hareket edildiğini dile getirdi.

KKTC’nin 20 ülkede temsilcisi var

Türkiye'nin yaklaşımı, KKTC halkına duyduğu güven ve saygının, bu müzakerelerin en büyük gücü olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Bugün müzakerelerde her zamankinden daha fazla haklı pozisyondayız. Müzakereleri yürütme kabiliyeti, kapasitesi açısından Kıbrıs Türkleri her zamankinden Redwin daha güçlüdür" dedi.
KKTC'nin tanınması ve uluslararası alanda görünür kılınmasının önemine işaret eden Davutoğlu, KKTC'nin 20 ülkede temsilcisi olduğunu, 21'incisinin açılmak üzere olduğunu kaydetti. Bunların çoğunun kendi iktidarları döneminde açıldığını belirten Davutoğlu, KKTC'nin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na gözlemci üye olduğunu anımsattı. Davutoğlu, iktidara geldiklerinde KKTC'nin hiçbir uluslararası örgütte tanınmadığını dile getirerek, KKTC'nin görünür olması, tanınması için her türlü çabayı göstereceklerini vurgulayarak, eğer bir halk uluslararası alanda tanınacaksa önce kendi ayakları üzerinde durması ve herkesin de ona saygı göstermesi gerektiğini anlattı.

Milli gelir 15 bin 492 dolar

Davutoğlu, üçüncü ayağın, KKTC halkının onurla, başının dik durması olduğunu dile getirdi. KKTC'de 2002'de kişi başına 4 bin 409 dolar milli gelir düşerken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde ise 14 bin 836 Euro olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Şimdi ise KKTC'de bu rakam 15 bin 492 dolardır. Eğer bir halkın uluslararası alanda başını dik tutacaksanız önce onun ekonomisini güçlü tutacaksınız, kimseye muhtaç eylemeyeceksiniz. Türkiye'nin kudret eli, Kıbrıs Türk halkının üzerindedir. Nisan ayında Sayın Başbakanımızın katılımıyla Anadolu, Kıbrıs'a bir yolla daha bağlanıyor. Denizaltından aziz Anadolu suyunun, aziz Kıbrıs'a akmasıyla" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2013, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474