banner564

Maden ocağında bir acı daha

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını yüzünden 18 madenci mahsur kaldı

Maden ocağında bir acı daha
banner598
Karaman’da bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu meydana gelen 
Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi. Maden çıkarma çalışmaları sırasında yeraltı su kaynağı patladı. 375 metrede meydana gelen su baskını sonucu işçilerin bulunduğu bölgenin 50 metresini su doldurdu. 
Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar'ın verdiği bilgiye göre; bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'i tedirgin olarak ocaktan çıktı.

Kurtulan işçi anlattı
Madenden çıkmayı başaran işçilerden Kerim Pınar, olayın yemek saatinde meydana geldiğini söyledi.
Bu sırada fırtınaya benzer bir olay yaşandığını belirten Pınar, şöyle konuştu:
“Su patlamasından pis gaz geldi. Arkadaşlar ‘kaçın’ diye bize haber etti. Biz de kaçtık. Haber eden arkadaşlar maalesef peşimizden gelmedi. Biz geriye döndük, niye gelmediler diye baktık. ‘Gelmeyin, kaçın’ dediler. Biz kaçtık, yukarı tırmandık. O esnada su arkamızdan geldi. Düz galerilerden yukarıya doğru çıkan bacalar var. Peşimizden gelmeyen arkadaşlar muhtemelen oraya doğru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma şansları var.
Maskelerimiz yanımızdaydı. Maske takma şeyimiz olmadı, biz zaten kaçtık. Sıkıntı verici şekilde gaz yoktu. Çok panikledik. Bir an önce kendimizi dışarıya atmaya çalıştık. Bir arkadaşımız daraldı, kendi imkanlarımızla dışarıya çıkardık.”

Soruşturma başlatıldı
Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor

15 gün önce yeniden açıldı
Söz konusu maden ocağınının, torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapatıldığı öğrenildi. Ocağın 15 gün önce yeniden üretime başladığı belirtildi.
Ocağa 19 - 20 Haziran'da yapılan denetimde 9 bin TL ceza verildiği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Bakan Taner Yıldız ile Karaman Valisi'nden bilgi aldı. Davutoğlu, "Kaza nedeniyle hüznümüz büyük. İşçilerimizin sağ salim ailelerine kavuşmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Mecli Başkanı Cemil Çiçek de Karaman Valisi'ni arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bakanlar bölgeye gitti
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bölgeye gitti. Bakanlar, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle toplantı yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise bölgeye, psikologlar gönderdi.
Anamuhalefet partisi CHP de bölgeye inceleme yapmak üzere bir ekip gönderdi.
Gazetemiz baskıya verildiği sıralarda Ermenek’teki ocakta kurtarma çalışmaları devam ediyordu.

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2014, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474