banner564

Şok gelişmeler

Türkiye’nin 6 ilinde El Kaide operasyonu

Şok gelişmeler
banner598
 

   VAN Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Van merkezli Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de El Kaide örgütüne yönelik kapsamlı operasyon yapıldı. Operasyonlarda Van'da 1 kişinin gözaltına alınırken., aralarında El Kaide'nin önde gelen iki isminin de bulunduğu bazı kişilerin gözaltına alındığı öne sürüldü.  Gaziantep'te üst düzey yönetici olduğu öne sürülen bir kişi gözaltına alındıktan hemen sonra ise İHH'nın Kilis'teki bürosu ve deposuna baskın düzenlendi.

    Yapılan teknik ve fiziki takiplerin değerlendirilmesi üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile bu sabah saatlerinde Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile İstihbarat Şube ekipleri harekete geçti. Van'dan takip edilerek Gaziantep'e giden ve örgüt sorumlusu olduğu öne sürülen 1 kişinin gözaltına alınmasından sonra Kilis'te İnsani Yardım Vakfı (İHH) deposunda arama yapıldığı belirtildi. Van ve Kilis'in yanı sıra İstanbul, Adana, Gaziantep ve Kayseri'de operasyon yapıldığı kaydedildi. El Kaide'nin önde gelen 2 isminin gözaltında olduğu, 3'ünün ise Suriye'ye kaçtığı iddia edildi. Ancak, bu iddialar henüz doğrulatılamadı.

   Sabah erken saatlerinde aralarında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polislerin de bulunduğu çok sayıda resmi ve sivil polisler, Beşevler Mahallesi'ndeki İHH deposuna giderek arama başlattı.

 

Polis müdürleri görevden alındı

 

   Kilis'te Terörle Mücadele Şube Müdürü Devlet Çıngı, görevinden alınarak Çocuk Şube Müdürlüğü'ne atandı. Çıngı'nın yerine atanacak kişinin henüz belirlenmediği öğrenildi. Çıngı'nın görevden alınmasının ardından, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan da görevden alındı. Bayraktutan'ın yerine Tanık Koruma Şube Müdürü Turgut Tatar getirildi.

   Bu arada, El Kaide operasyonu kapsamında Kayseri'de İHH İnsani Yardım Derneği yöneticilerinden Recep Çamdallı gözaltına alınırken, Ömer Faruk Sebzeci'nin umrede olduğu belirtildi.

 

İHH'dan tepki

 

   İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Yaşar Kutluay, düzenlediği basın toplantısında  "Operasyon El Kaide ile alakalı. Bizim kurumumuza da yöneltmeye çalıştıkları iftira bu. Tamamen bilinçli bir şekilde İHH'ya yapılan bir saldırıdır. Bununla ilgili göreceksiniz hiçbir şey çıkmayacak. Amaç zaten bir şeyin çıkması değil. Şu anda amaçladıkları şeyi çoktan yaptılar. Şu an için bu hareketle İHH'yı hem batı hem de farklı kaynaklarda terörle ilişkili bir kurummuş gibi göstermeye çalışıyorlar" ifadesini kullandı. 

    İHH'nın bir terör örgütü yapısıyla ilişkilendirilmeye çalışıldığını, geçen hafta bazı gazetelerin, bazı yazarların da bununla ilgili sosyal medyada ve internet sitelerinde yazı paylaştıklarını, daha sonra bu yazıları çektiklerini kaydeden Kutluay, "Tır ile yapamadıklarını, ellerine, yüzlerine bulaştırdıklarını şu an Kilis ofisimizi hukuksuz bir şekilde, bir kişi üzerinden koca bir ofisi basarak, hukuksuz bir şekilde yürütmeye çalışıyorlar. Şu an için yapılan bütün aramalardaki bunları kabul etmiyoruz, hiçbir suç unsuruna rastlamadılar" dedi. 

    İHH avukatlarından Uğur Yıldırım da Van TMK 10. maddesi uyarınca yetkili savcılık tarafından 2012'de başlatılan bir soruşturma kapsamında El Kaide bağlantısıyla ilgili yapılan aramanın hukuka aykırı olduğunu savunarak, "Arama kararında kapsam ve yetki aşımı yapılmıştır demek gayet mümkündür. Bununla ilgili Kilis savcılığına avukatlarımız, arama yapan polislerle ve yapılan işlemle ilgili suç duyurusunda bulunmuşlardır" diye konuştu. 

 

30 örgütten açıklama

   Van'da faaliyet gösteren 30 sivil toplum örgütü temsilcisi, Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatı doğrultunda Van merkezli Kilis, Kayseri ve İstanbul'da düzenlenen operasyona ilişkin basın açıklaması yaptı.

   Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Gökkuşağı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Çelen, arama kararı gösterilmeden İHH'nın Suriye halkına yönelik yardımlarının koordine edildiği şubeye operasyon düzenlendiğini anımsatarak, aramanın İHH personelinin dışarı çıkarılarak gerçekleştirilmesine tepki gösterdi.

   Çelen, "Bu operasyonun uygulanma şekli çok net bir şekilde göstermektedir ki, uzun süredir İHH'yı El Kaide ile irtibatlandırma çabası, bu aşamaya kadar ulaşmıştır. İHH'ya tüm planlamalara rağmen suç atamayanlar, bir İHH personelini hedef alarak ve bu personel üzerinden İHH'yı bağlantılandırmaya çalışmaktadırlar. Operasyonu, dünya çapında hizmet veren bir sivil toplum örgütü olan bu kurum hakkında yanlış algı oluşturularak kamuoyunda itibarsızlaştırma operasyonu olarak görüyoruz" diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2014, 05:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474