banner564

Tehdit dilini bırakalım

Türkiye-ABD ilişkilerine dair değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tavsiyede bulundu

Tehdit dilini bırakalım
banner598

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerine dair ''Artık ilişkileri geliştirmek için tehdit dilini bir kenara bırakmak lazım. Kovboy filminde olduğu gibi 'Ben her istediğimi yaparım' derse bunun bir karşılığı olur" ifadelerini kullandı.

Resmi ziyaret için Litvanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantı kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti ile Litvanya Cumhuriyeti hükümetleri arasında "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma" imzalandı.
Çavuşoğlu, ABD Kongresi'nden bir heyetin Türkiye'deki temaslarına ilişkin bir soru üzerine, her şeyden önce iki ülke arasındaki diyaloğun önemine işaret ederek kendisinin de dışişleri bakanı olarak diplomasi ve diyalogdan yana olduğunu söyledi. İlişkilerde temasların önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Artık ilişkileri geliştirmek için tehdit dilini bir kenara bırakmak lazım. Ya da normalleştirmek için kabul edilemez şartlar da koymamak lazım" ifadesini kullandı.

ABD’nin eyaleti değiliz
Türkiye'nin acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu, bu hava savunma sistemini başta ABD olmak üzere müttefiklerinden almak istediğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Fakat bu ülkeler bize satamadı ya da satmak istemedi. Benim de acil ihtiyacım var. Dolayısıyla bir yerden almak durumundayım" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu ayrıca Türkiye'nin dış politikasında Rusya'ya yöneldiğine ilişkin bir soruya "Rusya ile ilişkilerimiz AB ile ilişkilere ya da ABD’ye alternatif değil. Türkiye’nin dış politikası denge gözetmektedir" yanıtını verdi.
ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının tek taraflı olduğunu ve BM tarafından getirilen yaptırımlar olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bir yönetim (ABD yönetimi) Helsinki'de Rusya hakkında bir şeyler söylüyor. Sonra halktan ve kendi yönetiminden baskı gelince ertesi gün başka şeyler söylüyor. Türkiye, Washington yönetiminin hislerine göre her gün pozisyonunu mu değiştirecek? Bir ülkeye yönelik yaptırımlara neden katılmak zorunda olalım? Karar vermeden önce bizimle iletişim mi kurdular? Egemen bir ülke olarak neden yaptırımlara katılmak zorunda olalım? ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına neden katılmadık? Çünkü uygun ve adil değil, aynı zamanda bir ülkenin tek taraflı kararı. Türkiye, ABD'nin bir eyaleti değil, bağımsız bir ülkedir. Bir ülkenin başka bir ülkeye yönelik adil olmayan her kararına katılmak zorunda değiliz. Ayrıca ilke olarak biz yaptırımlara karşıyız."

Litvanya Dışişleri Bakanı: Türkiye çok önemli bir müttefik 
Türk mevkidaşını ülkesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleneksel olarak dostane olduğunun altını çizdi. Linkevicius, "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"yı Türkiye ile imzalamaktan mutluluk duyduklarını söyleyerek "Bu anlaşma özellikle yatırım ortamını kolaylaştıracağı için oldukça önemli. Türkiye'den Litvanya'ya daha fazla yatırım gelmesini dört gözle bekliyoruz" dedi. 
Litvanyalıların Türkiye'yi önemli bir tatil destinasyonu olarak gördüğünü vurgulayan Linkevicius, "Litvanyalı turistlerin kesinlikle Türkiye’yi sevdiğini söyleyebilirim" ifadesini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474