banner564

Türkiye’de mimarisi geçmişe ışık tutuyor

Türkiye’de mimarisi ile dikkat çeken tarihi öneme sahip olan yapılar ziyaretçi akınına uğruyor

Türkiye’de mimarisi geçmişe ışık tutuyor
banner598

 Türkiye’nin çeşitli illerinde tarihe ışık tutan, gerek mimarisi ile gerek görkemi ile adeta büyüleyen müze niteliğindeki eserler her gün onlarca ziyaretçinin akınına uğruyor. Türkiye’nin Ankara, Çanakkale, İstanbul, Erzurum, Sivas ve Samsun’da bulunan tarihi yerleri haftanın her günü ziyaretçi kabul ediyor.

İşte o tarihi yerler ile ilgili bilgiler:

Anıtkabir / Ankara
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı yer. Anıtkabir’in yapımı dokuz yıl sürmüş. Yaklaşık 150 ton ağırlığındaki Anıtkabir’de birçok heykel, kabartma ve süslemeler bulunmakta. Anıtkabir’in değeri Türk toplumu için çok büyük. Zafer Bayramı’nda Anıtkabir’i ziyaret ederek törene katılabilirsiniz. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, Cumhurbaşkanı eşliğinde tören yapılır. Cumhurbaşkanı Anıtkabir’i ziyaret eder ve Atatürk’ün mezarına çelenk koyar, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır. Cumhurbaşkanı tarafından Zafer Bayramı resepsiyonu verilir.
Haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Protokol veya resmi törenlerin olduğu günler saatler değişiklik göstermekte... Anıtkabir’e giriş ücretsiz.

Gelibolu Yarımadası ve Milli Parkı / Çanakkale
Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alan ve 1973 ‘te kurulmuş olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 33 bin hektarlık bir alanla Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda yer alıyor. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal’in önderliğinde olağanüstü direnişle kazanılan bir savunma destanı olan Çanakkale Savaşları Türk Milleti’nin dünyanın en güçlü devletlerine karşı çarpıştığı savaştır. Yaklaşık 8,5 ay süren bu savaşta Boğaz’ın iki tarafı adeta kan gölüne dönüşmüştür.

Dolmabahçe Sarayı / İstanbul
Sarayın inşasına 1843 yılında başlandı. Açılışı 1856 yılının ramazan bayramının üçüncü günü gerçekleşti. Birçok hatırayla dolup taşan Dolmabahçe Sarayı hem Osmanlı İmparatorluğu’na hem de Cumhuriyet’e “Devlet başkanının makamı ve devletin temsil mekânı” olarak hizmet etmiştir. 15 bin metrekare yer kaplayan saray, en güzide semtlerden olan Beşiktaş’ta denize nazır bir alanda kurulu.
Giriş ücreti ne kadar?
Selamlık (Tam) 60 TL
Selamlık ( İndirimli ) 30 TL
Harem (Tam) 40 TL
Harem (İndirimli ) 20 TL
Selamlık+ Harem (Tam) 90 TL
Selamlık+ Harem (İndirimli ) 45 TL

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi / Sivas
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, 1892 yılında Sivas Lisesi olarak yaptırılan ve 1981 yılına kadar Sivas Lisesi olarak kullanılan tarihi bir bina... Atatürk, 2 Eylül 1919 günü Sivas Kongresi’ni başlatmak üzere Sivas’a geldi. Sivas Lisesi binası kongreye ayrılmış ayrıca Atatürk ve arkadaşları Sivas’tan ayrılıncaya kadar bu binada kaldılar. Halka açık olan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi 09.00 – 17.00 saatleri arasında pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık.
Erzurum Kongre Binası / Erzurum


Erzurum Kongre Binası 
Türkiye’nin bağımsızlığına ve bugünlere gelmesine vesile olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri bu binada atıldı. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalma eşsiz eserlerin sergilendiği binada Türkiye’de tek olan Esma-ül Hüsna sergisi yer alıyor. Milli Mücadele’nin başlangıcı olarak bilinen bina 1960 yılında Atatürk ve Erzurum Müzesi olarak hizmete girdi. Günümüzde de müze olarak kullanılan binanın içerisinde kongreye katılan 53 delegenin isimleri mermer plakalara yazılarak sergileniyor. Ayrıca duvarlarda ve vitrinlerde kongreyle ilgili tutanakların, yazışmaların, beyanname ve telgrafların fotokopileri, delegelerin fotoğraflarıyla birlikte kısa biyografileri, Atatürk’ün çeşitli fotoğrafları, Erzurum’daki tarihi anıtlardan bazılarının yağlıboya tabloları yer alıyor.


Bandırma Vapuru / Samsun
Samsun’da bulunan Bandırma Vapuru, gerçek vapurla aynı boyutlu olup birebir aynısı. 1999 yılında Samsun Valiliği tarafından yapımına başlanan Bandırma Vapuru, 2001 yılında ziyarete açıldı. 2005’te ise Samsun Belediyesi’ne verildi. Yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor. Gemi mürettebatı da dahil olmak üzere Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri bulunan kısım müzede en çok dikkat çeken yer. Vapurda Atatürk’ün yatak odasının yanı sıra geminin alt katında geniş bir sergi de bulunuyor. Sergi salonunda Atatürk’e ait eşyaları ve fotoğrafları da göreceksiniz. Öğrenci ve çocuklar için giriş ücreti 1, yetişkinler için ise 2 TL. 

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2018, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474