banner564

Duyarlı davranış

DAÜ öğrencileri, görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek için etkinlik düzenledi

 Duyarlı davranış
banner598
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği programı ZEEG 201 “Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi” dersini alan öğrenciler tarafından 7 – 14 Ocak 2016 tarihleri arasında kutlanan “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” kapsamında toplumdaki görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları anlamak ve toplumsal farkındalığı arttırmak için bir etkinlik gerçekleştirildi.
Söz konusu etkinlik çerçevesinde DAÜ Atatürk Meydanı’nda biraraya gelen öğrenciler pankartlar eşliğinde görme engelli birey ve ona eşlik eden rehber kişi rolünde DAÜ yurtlar bölgesine kadar yürüyüp Atatürk Meydanı’na geri döndüler. Söz konusu etkinlik ile görme engelli bireylerle empati kurarak çevrenin yarattığı engelleri daha iyi anlamak amaçlandı. Zihin Engellliler Öğretmenliği Programı öğretim görevlisi Hatice Bayraklı gerçekleştirilen etkinlik ile asıl sorunun görme engelli olmak değil çevrenin yarattığı engellerin farkında olmamak olduğunu dile getirdi. 

Etkinliğe katılan öğrenciler ne dedi?

Onur Çakır: DAÜ Atatürk Meydanı’ndan Yurtlar Bölgesi’ne kadar görme engelli birey ve ona eşlik eden rehber kişi rollerine bürünerek engelli bir bireyin neler hissettiğini anlamaya çalıştık. Engelli bireylerin çevrenin yarattığı engeller karşısında neler hissettiğini anlamak için gerçekleştirmiş olduğumuz bu etkinliğin önemli bir simülasyon olduğunu düşünüyorum. Engelli bireylerin de hakları olduğunu unutmamak lazım. Asıl engelli onlar değil aslında onlara engeli yaratan çevre faktörleri.

Elif Tunçel: Etkinliği gerçekleştirmemizdeki amaç engelli bireylerin karşılaştıkları engeller karşısında neler hissettiğini anlamak ve empati kurabilmek. Gözler kapalı bir şekilde yürüyerek ne gibi zorluklarla karşılaşıldığını görmeye çalıştık. Çevrenin engelli bireyler için yarattığı engellerin ne kadar fazla olduğunu empati kurduğumuz zaman daha kolay anladık. 

Burcu Topal: Çevrede birçok engelli birey var ve engelli bireylere engel oluşturan unsurların neler olduğunu görebilmek için bu etkinliği gerçekleştirdik. Etkinlik çevrenin yarattığı engelleri daha iyi anlamamıza ve konu ile ilgili farkındalığın artmasında son derece önemli oldu.  

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2016, 12:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473