banner564

Referandum yapılıyor

Mısır Birliği, oy sayım işlemi için sandıkların basının hazır bulunduğu seçim merkezlerinde sayılmasını talep etti

Referandum yapılıyor
banner598
 

Mısır'da insan hakları örgütlerinin oluşturduğu "2014 Anayasa Referandumu Denetleme Mısır Birliği", oy sayım işlemi için sandıkların basının hazır bulunduğu seçim merkezlerinde yapılmasını, sandıkların il genel seçim merkezlerine taşınmamasını talep etti.  

Bünyesinde 120 insan hakları örgütünü barındıran Birlik'ten yapılan açıklamada, anayasa referandumunun şeffaf şartlar altında yürütülmesi için şu teleplere yer verildi:

"Güvenlik gerekçesiyle oy sayma işlemi için sandıklar, genel merkezlere taşınmamalı, oylama işleminin yapıldığı merkezlerde gerçekleştirilmeli. Ayrıca ülkenin içinde bulunduğu şartlara istinaden, sayım işlemi sırasında basının hazır bulunmasına izin verilmeli.'' 

Birliğin ayrıca kuruldan seçim suçları ve cezaları çerçevesinde yasal değişime gidilmesini talep ettiği  açıklamasında, "Seçim işlemleri sırasında suç işleyen ya da seçimin şeffaflığını etkileyen seçim görevlilerine karşı doğrudan dava açılabilmesi imkanı sağlayan yasal değişimlerin yapılmasını istiyoruz. Ayrıca açılan davaların zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmemesini de talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.     

 

Açıklamada, referandum Betpas sırasında seçim işlemini denetlemek için sivil toplum kuruluşları ile yerel ve uluslararası kurumların bulunmasının gerekliliği de vurgulandı. 

Mısır Yüksek Seçim Kurulu, anayasa referandumunda oy kullanabilecek seçmen sayısının 52 milyon 742 bin 139 olduğunu, bugün devam edecek oy kullanma işleminin 30 bin 317 seçim merkezinde yapılacağını belirtti. 

Kurul, sandıkların kapanmasından 72 saat sonra referandum sonuçlarının açıklanacağını belirtti. 

Öte yandan, anayasa referandumunu takip etmek üzere Avrupa Birliği ve Afrika Birliği'nden onlarca temsilcinin Mısır'a geldiği bildirildi. 

Askeri darbeyle askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, "Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni anayasa taslağı, yoğun güvenlik önlemleri altında referanduma sunuldu. Bu sabah erken saatlerde başlayan oy verme işleminin yarın sona ermesi bekleniyor. 

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2014, 05:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473