banner564

Tepki yağdı

Trump, "ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi" dedi, dünya ayağa kalktı

Tepki yağdı
banner598

 ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri konusunda, "ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Orta Doğu barışı ve bölgedeki denklemler açısından çok önemli bir adımın sinyalini verdi. Trump, ABD’nin Orta Doğu politikasındaki bu önemli değişimi, “52 yılın ardından ABD için İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi” sözleriyle ilan etti. Trump ayrıca Golan Tepeleri’nin “İsrail ve bölgesel istikrar için stratejik ve güvenlik açısından kritik bir öneme sahip olduğunu” belirtti.
Konuyla ilgili Beyaz Saray’dan ve ABD Dışişleri Bakanlığından herhangi bir açıklama yapılmadı. İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak erken seçim öncesi Binyamin Netanyahu yönetiminin, Washington’u işgal altındaki Golan Tepeleri’ni “İsrail toprağı” olarak tanıması için ikna etmeye çalıştığı iddia edilmişti.

Türkiye’den sert tepki geldi!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabalarının bölgede daha fazla şiddet ve acıya yol açacağı uyarısında bulundu. AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise, "Dünya Trump'ın aklına estikçe attığı tweetlerle yönetilecek bir yer değildir" ifadelerini kullandı.

Trump’a bir şok da AB’den geldi
Golan Tepeleri'nin İsrail'in toprağı olması gerektiğine dair açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Trump'a tepkiler dinmiyor. Rusya, Mısır, Türkiye ve İran'ın ardından Avrupa Birliği de Trump'a tepki gösterdi. AB tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz" ifadesi kullanıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de İsrail'in Golan Tepeleri'nin işgaline karşı çıkan karar tasarısını kabul etti. AB'nin açıklamasının haricinde Almanya ve Fransa da ayrı olarak Trump'a tepki gösterdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473