banner564

Analiz rakamları açıklandı

Sağlık Bakanlığı’nın gerekli denetimleri yaparak halkın güvenli suya ulaşımını sağladığı belirtildi

Analiz rakamları açıklandı
banner598

 Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, Uluslararası Dünya Su Günü’nün her yıl 22 Mart ‘ta tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla kutlandığını anımsatarak, 2019 yılının temasının ‘’Kimseyi Arkada Bırakmamak’’ olarak belirlendiğini açıkladı.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Savaşay Uludağ yaptığı yazılı açıklamada, kimseyi geride bırakmama hedefinin Birleşmiş Milletler’in 2030 sürdürülebilir kalkınma ajandasında da yer aldığını dile getirerek, buna göre, tüm ülkelerdeki insanların sosyo-ekonomik kalkınmadan ve cinsiyet, yaş, ırk, dil, din, politik ve diğer görüş, ulusal ve sosyal köken, variyet, sakatlık, vatandaş, göçmen ya da sığınmacı olmak gibi konularda herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın insan haklarından yararlanmasının sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Denetimler yapılıyor 
Uludağ, Sağlık Bakanlığı olarak halka güvenli su sağlamak adına hem ambalajlanmış kaynak ve içme suları ile su istasyonlarını hem de her yıl okul dönemi öncesi yılda 2 kez olmak üzere okul depo sularını (içme - kullanma suyu) hem de gerekli oldukça şebeke suları ile yüzey sularını (gölet v.b) analiz için devlet laboratuvarına gönderip, sorun olması durumunda müdahale etmenin yanında bu sonuçları paydaşlar ile de paylaştıklarını vurguladı.
Uludağ, kontrolü yapılan sular hakkında İstatistiki bilgileri de paylaştı.
Paylaşılan istatistiki bilgiler şöyle;
Ambalajlanmış kaynak suyu ve içme suyu ile su istasyonlarının analizleri;
Ocak ayına ait kontrol sayısı: 33 mikrobiyolojik analiz + 26 kimyasal analiz, Şubat ayına ait kontrol sayısı: 8 mikrobiyolojik analiz + 13 kimyasal analiz, Mart ayına ait kontrol sayısı: 6 mikrobiyolojik analiz + 13 kimyasal analiz, Ocak Ayı Mikrobiyolojik Kirlilik: Ocak ayı sonunda alınan numunelerden 2 tanesinde mikrobiyolojik kirlilik görülmüştür. Bu işyerlerinin bir tanesinde Şubat sonucu temiz çıkmıştır. Diğerinin ise takibi devam etmekte olup numune laboratuvarda değerlendirilmektedir.
Ocak Ayı Kimyasal Yüksek olanlar: Yine Ocak ayında alınan numunelerden 3 tanesinde kimyasal oranı yüksek çıkmıştır. Bunların tekrarı Şubat ayı ise temiz çıkmıştır. Şubat Ayı Mikobiyolojik Kirlilik: 1 İşletmenin mikrobiyolojik oranı yüksek çıkmıştır. Tekrarı alınmış olup laboratuvarda incelenmektedir.”
Okulların içme ve kullanma suyu analizleri;
“Okullardan 176 kez su numunesi alınarak analizleri yapılmıştır. Sel sonrası, içme ve kullanma suyu analizleri; 8 bölgeden su numunesi alınıp Devlet Laboratuvarında analizleri yapılmıştır.”
Havuz sularının mikrobiyolojik ve serbest klor analızleri;
“Ocak ayında 11 tane, Şubat ayında 15 tane , Havuzdan numuneler alınarak analizleri yapılmıştır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473