banner564

Yunanistan’da kapalı tutulan bankalar açıldı

Yunanistan’da, 29 Haziran'dan beri kapalı tutulan bankalar açıldı, halk veznelere akın etti

Yunanistan’da kapalı tutulan bankalar açıldı
banner598
Tam bir trajedi

Yunanistan'da, sermaye kontrolleri uygulaması kapsamında 29 Haziran'dan beri kapalı tutulan bankalar açıldı.
Ülkenin birçok kentinde sabah erken saatlerden itibaren bankaların önünde kuyruk oluşturan vatandaşların kapıların açılmasının ardından içeriye hücum etmesi nedeniyle tüm şubelerde büyük yoğunluk yaşandı.
Bankalarda 3 haftadır uygulanan “banka tatili” uygulamasını sonlandıran kanun hükmündeki kararname kapsamındaki yeni uygulamaya göre, ATM’lerden ve banka gişelerinden çekilen paralarda 60 avroluk limit devam edecek ancak vatandaşlar günlük para çekme haklarını haftalık olarak kullanabilecek.

KDV oranları yükseldi
Öte yandan Yunanistan’da, kreditörlerle varılan anlaşma uyarınca hayata geçirilen reformlar çerçevesinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının yükseltilmesi ürün ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına yol açarken uygulamanın ilk gününde çarşı ve pazarlarda karışıklık yaşandı.
Hükümetin, 2018’e kadar 5 milyar avro tasarruf etmeyi hedeflediği uygulamayla vatandaşlar, dünden itibaren uçak, gemi, otobüs ve taksi hizmetine, restoran, bar ve kantinlerde satılan ürünlere en az yüzde 9 daha fazla ödemek zorunda kalacak.

Temel ihtiyaçlarda oran yüzde 23 oldu
Yeni KDV oranlarına göre, taze ya da dondurulmuş et, tavuk, balık, çay, kahve, meyve suyu, yumurta, şeker, kakao, pirinç, un, süt ürünleri, dondurma, yumurta ve tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaç olan birçok üründe yüzde 13 olan KDV oranı yüzde 23’e çıkarılırken, tüm işlenmiş ve ambalajlı gıda ürünlerinde de yüzde 23 KDV uygulanmaya başladı.
Hayvancılık sektörü ve tarım üretiminde kullanılan hayvan yemi, gübre ve tohum gibi ürünlerindeki KDV oranları ise yüzde 9 artırıldı. 
Yeni uygulama kapsamında ayrıca, daha önce muaf tutulan özel dersane ücretlerinde de yüzde 23 KDV uygulanmaya başladı.

Turizm de nasibini aldı
Yeni reformlar çerçevesinde, Ege’deki turistik adalardaki otel ve kamp yerlerinde konaklama ücretlerine daha önce yüzde 5, yüzde 9 ve yüzde 16 olarak uygulanan KDV, ekimden itibaren yüzde 6, yüzde 13 ve yüzde 23 olarak belirlenecek.
Ülkenin diğer yerlerindeki otellerde uygulanan yüzde 6,5’lik KDV ise ekimden itibaren yüzde 13’e çıkarılacak.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2015, 08:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474