banner564

Teröre lanet yağdı

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki intihar saldırısında 30 kişi hayatını kaybetti

Teröre lanet yağdı
banner598
Türkiye dün Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki intihar saldırısı ile sarsıldı. 30 kişinin hayatını kaybettiği
patlama saat 11.45 sıralarında, Kobani'nin yeniden inşası için bölgeye gitmek üzere, Suruç'a gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi grubun toplandığı Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde meydana geldi. 
Grubun basın açıklaması yapacağı sırada, intihar saldırganı üzerindeki parça tesirli olduğu belirtilen bombayı patlattı. 
Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. Çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.


Bombacı 18 yaşında kadın…
Eylemin IŞİD sempatizanı 18 yaşındaki bir kadın tarafından gerçekleştirildiği iddialar arasında.  
NTV muhabiri Kadir Can, Suruç'tan yaptığı canlı bağlantıda olayın intihar saldırısı olduğu yönündeki bulguların arttığını canlı bombanın da 18-19 yaşlarında bir kadın olabileceği bilgisini verdi.
Canlı bomba iddiası resmi olarak da doğrulandı. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Buldan: Kütüphane ve park yapacaklardı
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Kobani'nin inşasına yardım etmek için bölgeye geçmeyi planlayan gençlerin, 3-4 günlük etkinlik çerçevesinde kütüphane, park ve orman yapmayı planladıklarını öne sürdü.

Davutoğlu: Bir günde iki saldırı…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili, “Suruç’taki patlamada 30 vatandaşımızı kaybettik, 104 vatandaşımız yaralandı. Onlardan 74’ü hastaneye intikal edecek şekilde yaralıydı.” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç’ta yaşanan gelişmelerle ilgili Çankaya Köşkü'nde yetkililerin katılımı ile yaptığı değerlendirme sonrası basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu, ülke olarak huzurlu bir bayramı idrak etmenin hemen ardından iki terör örgütü saldırısı ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Davutoğlu, “Bugün sabah Suruç’ta basın açıklaması yapacak gruba karşı saat 11.50'de terör saldırısı gerçekleşti. Öğleden sonra da arama tarama faaliyeti yapan askerlerimize dönük terör saldırısı söz konusu oldu.” ifadelerini kullandı.

Bütün milletimizin ocağına ateş düştü
Davutoğlu şöyle devam etti: "Suruç’taki saldırı neticesinde 30 vatandaşımızı kaybettik. Öğleden sonra terör saldırısında Kömür kasabası civarında bir askerimizi şehit verdik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve askerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün bu ailelerin ocağına düşmüş olan acı bütün milletimizin ocağına düşmüş acıdır. Her birimiz bunu derinden hissettik. Bayram sevincini yaşayamaz hale geldik.” 

Saldırı dünyanın gündeminde…
30 kişinin hayatını kaybettiği, 76 kişinin yaralandığı Suruç saldırısı sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gündeminde... Haber ajansları tarafından geçilen sıcak gelişmelerde 2 Türk yetkilinin Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre deliller IŞİD'i işaret ediyor.
Korkunç saldırı için ABD'den kınama gelirken, Rusya Devlet Başkanı Putin başsağlığı dileklerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti.

Görgü tanığı dehşeti anlattı
Kobani’ye giden grubun içinde yer alan Murat Akdağ, Diken isimli haber sitesine yaptığı açıklamada, patlamaya ilişkin şunları söyledi: “150 kişilik bir ekip basın açıklaması yapıyordu. Ardından bir arkadaşımız konuşma yapıyordu. Tam bu 150 kişilik grubun ortasında bomba patladı. İnsanlar yerde yatıyorlar, onlarca ölü var, yaralılar hastaneye kaldırıldı.”

‘Şüpheli hiçbir şey yoktu’
Saldırıdan önce şüpheli hiçbir durum olmadığını belirten Akdağ, “Öncesinde hiç şüpheli bir şey olmadı. Herkes halay çekiyordu. Eğleniyordu, sohbet ediliyordu. Birden bire bu patlama oldu. Hiçbir şüpheli durum yoktu” dedi.

‘Yanan bir ceset gördüm’
Akdağ, patlamanın grubun içinde meydana geldiğini ancak saldırganın kim olduğunun anlaşılamadığını belirterek, “Bir yerde yanan bir ceset vardı belki de intihar bombacısı oydu, hiç bilmiyorum. Biri çantasına bomba koymuş otobüse de binmiş olabilir” diye konuştu.

‘Kobani’ye akşam geçilecekti’
Kobani’ye gidiş amaçlarının yeniden inşa olduğunu belirten Akdağ, grubun şehre yardımlar götürdüğünü, ayrıca orada kültürel faaliyetler düzenlemeyi amaçladıklarını söyledi.
“Kobani’yi yeniden inşa için gidiyorduk. Yardımlar, meyve suları, oyuncaklar, maketler toplanmış, otobüslerle geldik… Bu insanlara saldırdılar” diyen Akdağ, “Kobaniye akşam geçilecekti. Ben orada tiyatro oyunu oynamaya gidiyordum. Buradaki ekiple orada tiyatro oyunu hazırlayacaktık. Bu insanlara saldırdılar işte” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2015, 08:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474