banner564

İçimiz rahatladı

Erdoğan “Kıbrıs Türk halkı, asli unsuru olduğu bu güzel adada bir daha 1974 öncesindeki acı dolu günlere dönmeyecektir" diyerek, KKTC’nin güçlendirileceğini söyledi

İçimiz rahatladı
banner598
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, garantörlük tartışmalarının yapıldığı bir dönemde, Kıbrıslı Türklere ve dünyaya önemli mesajlar verdi. Kıbrıs Türkü'nün bu topraklarda, geleceğe korkusuz bir şekilde bakarak barış ve huzur içinde yaşamasının kendileri için önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının bir daha 1974 öncesindeki acı günlere dönmeyeceğini belirtti.
Turizm ve eğitim alanında yaşanan gelişmelerden duyulan memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ın alt ve üst yapı sorunlarını çözmek için her türlü katkının sağlanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise tören alanındaki konuşmasında, “Kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kendini yönetme becerisine sahip, ekonomisi ve demokrasisi ile gelişen bir yapı, yarınlarımızın en büyük teminatı anlamındadır” dedi

Törene vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dün ülke genelinde yapılan tören ve etkinliklerle kutlandı.
Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda saat 17.00’de başlayan törene vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, tören birliklerinin denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanması ile başlayan tören, mesaj teatisi ve Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bayrakların Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunulması ile sürdü.
Törende, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın birer konuşma yaptı.


Akıncı: Türk ulusu ve ailelerin başı sağolsun
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda yapılan resmigeçit töreninde konuştu. Akıncı ilk olarak dün Türkiye’de gerçekleştirilen terör olayını kınayarak; terörü, nerden gelirse gelsin, kimi hedef alırsa alsın, herkesin hep birlikte kınaması gerektiğini vurguladı. Akıncı, tüm Türk ulusuna ve ailelere başsağlığı diledi. 

“Tarihin seyrini değiştiren önemli bir gün”
Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasının devamında, Kıbrıs’ta tarihin seyrini değiştiren önemli bir günün 41. yılında Kıbrıs Türk halkını sevgi ve saygıyla selamladı.
Ramazan Bayramı’nın hemen ertesinde kutlanan Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri için adaya gelen başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen gelen tüm konukları selamlayan Akıncı, bu anlamlı günü Kıbrıs Türk halkı ile paylaştıkları için teşekkür etti.

Rum basınına tören alanından cevap…
Akıncı, Rum basınında, 20 Temmuz ile ilgili önceki gün yaptığı açılış konuşmasının “itiraf” olarak verildiğini ancak kendisinin gerçekleri söylediğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, asıl itirafın birkaç gün önce Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Cyprus Mail isimli gazetede yer aldığına işaret ederek, bu yazıda, 15 Temmuz 1974 günü Yunan Cuntası’nın yaptığı darbeyle başa geçirilen Nikos Samson’a 3 gün içinde 15 bin kutlama telgrafı gönderildiğinin anlatıldığını belirtti. 


Erdoğan: Türk tarafı çözüm istiyor…
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, Kıbrıs sorununun; Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini ve meşru haklarını teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması konusunun öncelikleri olmayı sürdürdüğünü belirtti. Erdoğan, “Temennimiz sürecin en kısa zamanda sonuca ulaştırılmasıdır. Kıbrıs Türk tarafı çözüm yönündeki iradesini ortaya koydu. Artık Kıbrıs Rum tarafının da buna samimi şekilde karşılık vermesi, uzlaşmayı esas alan, geleceğe odaklanan bir anlayışla meseleyle yaklaşması gerekiyor” dedi.

Barış suyu yakında akacak…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den adaya getirilecek suyun barış suyu olacağını, ayrıca bu projenin Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz bağının sembolü olacağını söyledi. Erdoğan, “Bizim arzumuz Türkiye'den getireceğimiz bu suyun Kıbrıs'ın sadece kuzeyine değil adanın tamamına hayat verebilmesidir. Biz bu suyu, sadece kurak topraklara değil çoraklaşan gönüllere de hayat suyu olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu. Erdoğan, “1,5 kilometrelik yolumuz kaldı. Su medeniyettir, su hayattır ve bu su sadece özgürlük değil aynı zamanda barış suyu olacak. Bu proje, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz bağının sembolü olacak, birlik ve dayanışmayı yeni bir fiziki bağla pekiştirecektir” diye konuştu. 


Turizm ve eğitimde patlama yaşanıyor
Turizmde artık Kuzey Kıbrıs’ın adeta bir “patlama” yaşadığını, eğitim öğretimde de artık 70 bini aşkın öğrencisiyle uluslararası camiada farklı bir yere yerleştiğini ifade eden Erdoğan, “KKTC'nin, bölgenin en önemli turizm ve eğitim öğretim merkezlerinden biri haline getirmek bizim de ortak hedefimizdir. Yeni işbirliği projeleri geliştirerek, hedeflediğimiz seviyeye ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.

Terör lanetlendi
Türkiye’de Şanlıurfa’da dün gerçekleştirilen terör vahşetini de lanetleyen Erdoğan, bu saldırıda 28 kişinin öldüğünü ve 100 kişinin yaralandığını ifade ederek, bu terörü şahsı ve milleti adına lanetledi.
Erdoğan, terörün dini, ırkı, milleti, vatanı olmadığını ifa ederek, teröre karşı uluslar arası işbirliği ile mücadele edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı ve bunun artık icraata geçme zamanının geldiğini kaydetti.

“Allah kardeşliğimizi daim etsin…”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Harekatı'nda emeği ve katkısı olan herkesi şükranla, minnetle andığını ifade ederek, “Bir gül bahçesine girer gibi, toprağa düşen, kanlarıyla buraları vatan eyleyen tüm Mehmetçik ve mücahitleri rahmetle, hürmetle yad ediyorum. Allah kardeşliğimizi, dayanışmamızı, gönüldaşlığımızı daim etsin diyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın Kıbrıs Türk halkına ve tüm milletimize kutlu olmasını diliyor, sizlere sevgilerimi saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2015, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473