banner564

Günlük gelir 1.4 milyon Euro

Delek’in, Tel Aviv Borsası’na sunduğu ‘Afrodit Raporu’ açıklandı

Günlük gelir 1.4 milyon Euro
banner598
   Delek isimli İsrail hidrokarbon şirketinin Tel Aviv Borsası’na sunduğu, büyük bölümünü “Afrodit” yatağının geliştirilmesi planıyla ilgili 568 sayfalık rapor, Rum basınına sızdırıldı.
   Raporda Rum yönetimi ile Noble- Delek- Avner arasında imzalanan gizli anlaşmanın, Rum yönetiminin yataktaki hak oranlarıyla ilgili birçok detay da yer aldı. Bu çerçevede Güney Kıbrıs’ın “haklarının”, yapılacak günlük üretime göre, gelirin yüzde 60’ı ile yüzde 83’ü arasında seyredeceği haber verildi.
   Fileleftheros haberi “Günde 1,4 Milyar Euro Gelir... ‘Afrodit’ Parselinden Kıbrıs’ın Haklarıyla İlgili Öngörü Bu... Delek’in İsrail Borsasına Raporu... Doğal Gazın Çıkartılmasına Başlandığında Kıbrıs’ın 25 Yıllık Geliri de Başlayacak” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
   Raporda, doğal gazın çıkartılması ve depolanması için 3 milyon 500 bin ile 5 milyon dolarlık maliyetle yüzer birim satın alınması veya kiralanması, parselden Güney Kıbrıs’a ve Mısır’a boru hattı öngörülüyor; bölgesel piyasa hedefleri de ortaya konuluyor. 
   Haberde “Afrodit” yatağının günlük doğal gaz üretiminin 800 milyon ayak küp olacağı, bu üretime göre Rum yönetiminin payının yüzde 70’e yaklaşacağı belirtildi. Bunun, payına düşecek doğal gazın tamamını bugünkü fiyatlarla piyasaya sunarsa Rum yönetiminin ‘Afrodit’ten günde yaklaşık 1 milyon 400 bin Euro, 25 yıl için de yılda 510 milyon Euro ciro elde edeceği anlamına geldiği de kaydedildi.
   Delek raporunda, 12’nci parselde petrol sondajı yapılıp yapılmayacağı kararının 2015 Ekim sonuna kadar verileceği de belirtildi. 

2020’de başlayacak

   Gazete haberini “Doğal Gazdan Yılda 510 milyon Euro” başlığıyla iç sayfasında şu şekilde detaylandırdı:
   “Afrodit yatağından istifadeye, doğal gazın ya uzun vadeli kiralama veya satın alma usulüyle edinilecek yüzer birim ile çıkartılıp depolanmasıyla başlanması öngörülüyor. Tam kapasite doğal gaz akışının da günlük 800 milyon ayak küp üretimle 2020 civarlarında başlayacağı tahmin ediliyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin payı, bugünkü sözleşme uyarınca, gelirin yüzde 60’ı ile yüzde 83’ü arasında değişecek, bu pay günlük üretime göre düşecek veya yükselecek.
   Noble Energy ve Delek, petrol bulmak hedefiyle 12’nci parsel içerisinde ‘Afrodit’ yatağı dışında sondaj yapıp yapmama kararını yaza kadar vermek maksadıyla ruhsat sahibi oldukları 12’nci parseldeki tamamlayıcı araştırma ve jeolojik veri analizlerine yaza kadar devam etmeyi planladı. Petrol yatağı bulmak maksatlı sondaj kararının 23 Ekim 2015’ten önce alınacağına işaret ediliyor. 
   Delek’in 12’nci parselde Noble Energy’nin ortağı olarak Tel Aviv Borsası’na sunduğu 568 sayfalık raporda yukarıdakiler ve şu ana kadar yapılan, 2015 için planlanan diğer birçok veri ve unsur yer alıyor. Raporda Delek’in 2014 yılına dair sonuçları ile 2015’le ilgili öngörüleri yer alıyor. Oldukça detaylı ve açıklayıcı raporda Noble- Delek- Avner’in Kıbrıs Cumhuriyeti ile imzaladığı çok gizli sözleşmenin gizli maddelerine de yer veriliyor. Bunlar, gelir paylaşımıyla ilgili oranlar ve daha birçok şeyle ilgili olgulardır. Gelirin, günlük üretime ve sözleşmede öngörülen farklı şartlara göre paylaşımıyla ilgili bir dizi örnek de yer alıyor. 
   Gazetemizin Tel Aviv Borsası’nın dijital portalından ele geçirdiği 568 sayfalık rapor İbranice yazılmış olduğundan henüz içeriğiyle ilgili ilan yapılmadı, tamamının tercüme edilmesi gerekiyor. Rapor, İngilizce’ye tercüme edilmesinden sonra Kıbrıs hükümetine de verilecek, önemli unsurları da yayınlanacak.”

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2015, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473