banner564

2016’da çözüm olmaz

16 aylık müzakere sürecini 53 sayfalık bir belgeye dönüştürerek, tüm Rum siyasi partilerine teslim eden Anastasiadis, New York’ta herhangi bir uzlaşı olmayacağını taahhüt etti

2016’da çözüm olmaz
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 16 aylık müzakere sürecinde varılan uzlaşıları ve uzlaşmazlık noktalarını 53 sayfalık bir belgeye dönüştürerek, bunu tüm Rum siyasi partileri ve eski Cumhurbaşkanları ile paylaştı.
   Ulusal Konsey toplantosı sonrasında açıklama yapan Rum siyasilerin tümü, Kıbrıs sorununun 2016’da çözülmesinin ‘zor olduğunu’ söyledi.
   Anastasiadis ise hala 183 anlaşmazlık noktası bulunduğunu belirterek, 25 Eylül’deki New York görüşmesinde hakemlik veya takvim kabul etmeyeceğini söyledi. New York görüşmesinin sadece 45 dakikalık bir buluşma olacağını belirten Rum lideri “Bunun devamı olmayacak. Bir ara anlaşma da olmayacak”dedi.   
   Anastasiadis’in New York’tan döndükten sonra ana başlıkların her birinin ayrı ayrı ele alınacağı 
6 Ulusal Konsey toplantısı düzenleyeceğini de kaydetti.

Çok sayıda anlaşmazlık var 

   Fileleftheros gazetesi, Rum Ulusal Konsey toplantısına ilişkin haberi “Taahhütsüz Üçlü Zirve… Başkan, Ara Çözümü ve Takvimleri Kabul Etmeyeceği Teyidini Verdi… 103 Açık Nokta Var” başlığıyla manşete çekti.
   Liderlerin görüşmesinden sonra yapılan ortak açıklamada, 2016 içerisinde çözüm hedeflendiği izlenimi verilmesine karşın Anastasiadis’in yaptığı bilgilendirmeden, bunun uzak göründüğünün anlaşıldığına dikkat çeken gazete, “Çünkü çok sayıda anlaşmazlık var, 103 açık konudan söz edildi” vurgusunu yaptı. 
   Haberi iç sayfasında detaylandıran gazeteye göre Anastasiadis, hem 53 sayfalık detaylı belgeyi okudu hem de müzakere süreci içerisinde gerçekleşen değişikliklerle ilgili yorum yaptı. Konsey üyesi siyasi parti başkanları toplantı süresince birçok soru yöneltti.

New York görüşmesi

   Müzakerelerde gelinen nokta dışında 25 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek üçlü zirveyle ilgili de açıklama yapan Anastasiadis, zirvenin toplam 45 dakika süreceğini söyledi. New York’taki zirvenin devamı olmayacağını, yani Genel Sekreter’le tek bir görüşme olacağını belirten Anastasiadis, bu görüşme sonrasında ne yakınlaşmaların ne de bundan sonra atılacak adımların kaydedileceği teyidinde bulunarak, “Ara anlaşma da hakemlik de kabul etmeyeceğim” dedi.
   Gazete, okunan 53 sayfalık belgeden, müzakere masasında birçok anlaşmazlık olduğunun anlaşıldığını ve herkesin, 2016 sonuna kadar bir anlaşmaya varılmasının zor olduğu görüşünde birleştiğini savunduğu haberinde özetle şunları kaydetti:
   “AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun söylediğine göre 103 açık konu (anayasa, devlet memurları, mayın temizleme) var. Çözümün ekonomik yönü konusunda, Türk tarafının, daha doğrusu sahte devletin inceleme yapmakta olan örgütlere (IMF ve Dünya Bankası) veri vermediği söylendi.
   Başkan Anastasiadis, toplantı sonrasında muhatap olduğu, partileri sakinleştirip sakinleştirmediği sorusuna karşılık ‘sakinleşip sakinleşmeyecekleri bana bağlı değil. Bulunduğumuz noktaya dair çok net bir görüntü ortaya koydum, dolayısıyla her birinin iyi niyetine kalmış’ dedi. Partilerin, önerileriyle kendisine yardımcı olup olmadığı sorusuna da ‘parazit her zaman faydalı olur, yeter ki hepimiz, Ulusal    Konsey’de kimsenin diğerlerinden daha çok imtiyaz sahibi olmadığını anlayalım. Anlayan anlar” cevabını verdi.

Liderler açıklama yaptı

   Toplantı çıkışında AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, New York görüşmesiyle ilgili olarak ‘taahhüt verilmeyecek’ dedi. ‘İncelemek üzere müzakere tutanakları istendi. Kesin olan şudur ki, BM’nin çözmesi gereken 103 açık konu var’ ifadesini kullandı.
    DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ‘Başkan kendi kendini tekrarladı ve her zamanki gibi soru sordurmadı. Soru hazırlamak için süremiz olsun diye müzakere belgelerinin siyasi partilere verilmesini rica eden bizdik. Başkan’ın vermekte olduğu şirinleşmiş görüntü, haklı değil’ dedi. 
   EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, yapılan bilgilendirmeye değinirken partisinin çekinceli olduğunu söyledi ve bazı çok tehlikeli noktalar olduğu kanaatini dile getirdi ‘iyileştirmeler gerekli’ dedi. Sizopulos New York’ta taahhüt verilmesi ihtimalinden de çekince belirtti.
    Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ‘partimin, zamanı geldiğinde açıklayacağı itiraz ve endişeleri var. Partim tam bilgilendirilmiş değil. Büyük konularda büyük bir mesafe (müzakerelerde) var” ifadesini kullandı.
   Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis yapılan bilgilendirmeden memnun olmadığını belirterek ‘Yönetim başlığında tavizler verildi’ dedi.
   ELAM Başkanı Hristos Hristu müzakerelere tamamen itirazı olduğuna dikkat çekerek yeniden taktik belirlenmesini istedi. Bu öneriyi Başkan Anastasiadis’e sunduklarını ancak Anastasiadis’in reddettiğini de söyledi.
      Ulusal Konsey toplantısına, eski başkanlar Dimitris Hristofyas ile Yorgo Vasiliu da katıldı.

183 anlaşmazlık, 103 BM’ye havale edilen konu

   Simerini gazetesi ise “183 Anlaşmazlık Mesafesinde” başlıklı haberinde açıklamalardan, iki liste hazırlandığının anlaşıldığına dikkat çekerek özetle şunları aktardı:
    “Listelerden birinde tarafların müzakere masasındaki, 183 anlaşmazlığı bulunuyor. Yine, BM’den çözümün ilk gününe kadar çözmesi istenilen 103 konunun yer aldığı bir liste daha var. Nikos Hristodulidis bu listeler hakkında şu iki örneği verdi:

   1-Bizim tarafın ana tezi, çözümün ilk günü toprağın Kıbrıs Rum idaresine verilmesidir. Bu bölgelerle ilgili, örneğin; mayın bulunduğu gerekçesiyle iade edilemeyeceği söylenemez. Mayın temizleme BM himayesinde olacak. 
   2-Anayasa’nın hazırlanması konusu.

Anastasiadis’ten partilere New York’la ilgili 5 söz

   Anastasiadis, New York’a giderken sadece DİSİ ve AKEL’in desteğine sahip olduğunu biliyor. Toplantıda, Başkan’ın işgal lideriyle birlikte Ban Ki Moon’la 25 Eylül’deki görüşmesi konusunda yoğun tartışma yaşandı. Siyasi parti başkanları bizim tarafın yapmaması gereken bir dizi önemli konuyu ortaya koydu. Anastasiadis ise şu sözleri verdi:
   1-İki lider tarafından taahhüt verilmeyecek. 
   2-BM Genel Sekreteri’nin yetkisi değişmeyecek, hakemlik olmayacak. 
   3-Meselenin iç yönüyle ilgili bütün konular tamamlanana kadar bir beşli konferansa sürüklenmeyi kabul etmemiz söz konusu değil. 
   4-Bir ara çözüm olması ve ilan edilmesi söz konusu değil. 
   5-İki liderin görüşmesi esasen bilgilendirme niteliklidir ve 45 dakika sürmesi bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2016, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473