banner564

5 ülke katıldı

‘Nemesis’ adlı arama kurtarma tatbikatı tamamlandı

5 ülke katıldı
banner598

   Güney Kıbrıs, İsrail, ABD, Fransa ve Yunanistan’ın hava ve deniz kuvvetlerinin katılımıyla Güney Kıbrıs ile İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgeleri (MEB) arasında “Nemesis 2014” arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.
   Alithia ve diğer Rum gazetelerine göre, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB alanı ile İsrail’in MEB alanı arasındaki bölgede, önceki ve bir önceki gün gerçekleştirilen tatbikata, 7 savaş gemisi, doğalgaz platformlarını destekleme amacıyla 3 araştırma gemisi, çevre kirliliğiyle mücadele amaçlı 4 gemi, 6 helikopter ve farklı tipte 5 uçak katıldı.

   Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Adalet Bakanı İonas Nikolau, Larnaka’daki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nde tatbikata ilişkin yaptıkları açıklamalarda, tatbikatın önemine işaret etti.

 

“Kendi türünde en büyük tatbikat”

 

  Fokaidis, “Nemesis tatbikatının bugüne kadar kendi türünde gerçekleştirilmiş en büyük tatbikat olduğunu” iddia ederek, “bir devletin bu tür tatbikatlar gerçekleştirme yetisinin, o devletin egemenliğinin doğrulanması anlamına geldiğini” savundu.
Fokaidis ayrıca, gelecekte benzer başka tatbikatların da yapılmasının planlandığını vurguladı.
Rum Adalet Bakanı Nikolau da, tatbikatın, “ülkelerinin egemenlik haklarına verdikleri önemi gösterdiğini” belirterek, “hiç kimseye en küçük bir toprak parçası ya da egemenliğe ilişkin hiçbir sorumluluk bahşetmeyeceklerini” kaydetti.


Doğal gaz için yoğun çaba
   Rum Enerji Bakanı Lakkotripis de, söz konusu tatbikatı, Güney Kıbrıs’ın egemenliğinin kanıtı olarak nitelendirirken, doğal gaz çıkarılması işleminin sonbahar yerine yaz aylarında gerçekleşebilmesi amacıyla bakanlığının yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.

Lakkotripis, bu nededenden dolayı, İtalyan ENI şirketinin katılımının hızlandırılması için çalıştıklarını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474