banner564

ABD projenin içinde

 Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in ‘gaz ortaklığı’ genişliyor

ABD projenin içinde
banner598

 ABD’nin, Doğu Akdeniz bölgesindeki “işbirlikleri oyununa artık resmî olarak da girmekte ve bölgedeki dengeleri değiştirmekte olduğu” haber verildi.

   Fileleftheros “ABD de Oyunda… Panos Kammenos’un Kıbrıs-Yunanistan-İsrail Üçlü İttifakının Genişletilmesi Açıklaması” başlıklı haberinde  Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un, önceki gün ABD Savunma Bakanlığı’nda Bakan James Mattis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaya işaret etti.
   Gazete Kammenos’un Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail üçlü antlaşmasının ABD ile genişletilmesinden söz ettiğini yazdı, bu açıklamanın Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama programlarıyla ilgili ABD’nin rol ve söz sahibi olacağı, bölgede yeni olgular yaratacağı görüşünü ortaya koydu.
   Habere göre görüşme sonrasında ABD’li mevkidaşı ile “Kıbrıs MEB”i hakkında konuşup konuşmadıkları sorulan Kammenos “Yunanistan, Kıbrıs; İsrail üçlü anlaşmasını Amerika Birleşik Devletleri ile genişletmeyi ileri götürüyoruz. Zannederim söylediğim açıktır” cevabını verdi. 

Sponsor şirketler

   Bu arada Fileleftheros gazetesi dört büyük yatırımcı şirketin, Güney Kıbrıs’ın ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ diye adlandırdığı 12’nci parselden Mısır’a doğal gaz taşıyacak  boru hattının inşasına sponsor olmaya ilgi gösterdiğini yazdı.
    Gazete Bloomberg’den alıntıladığı haberde, bilgi kaynağının, “meseleyi iyi bilen ve enerji alanında faaliyet gösteren bir Rum kaynak” olduğunu belirtti.
    Habere göre Rum Yönetimi’nin İsrail’deki büyükelçiliğinde ticaret ataşesi olarak çalışan Sofronis Papageorgiu adlarını açıklamadığı “büyük bankalar ve yatırım kuruluşlarının” Rum Yönetimi’nden,  “Afrodit” yatağında kaydedilen ilerleme ile ilgili daha geniş bilgi talep ettiğini açıkladı. 
   İsrail ile Güney Kıbrıs’ın, aralarındaki, Afrodit yatağı ile komşu İsrail rezervinin sınırlarının belirlenmesiyle ilgili ihtilafı çözmeye çalıştıklarını belirten gazete, gündem konusunun ise  Rum Yönetimi’ne verilmesi gereken hakların yeniden müzakeresi olduğunu haberine ekledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474