banner564

AKEL’den sert tepki

Anastasiadis, EOKA-B’nin baş kasaplarından, istihbarat sorumlusu Fotis Papafotis’i de onurlandırıyor

AKEL’den sert tepki
banner598

   Rum Komünist AKEL partisi, “Korona Viotis”in yazdığı ve Fotis Papafotis’in  anlatıldığı kitabın Yunanistan’daki “Kıbrıs Evi”nde tanıtılması yönündeki karara sert tepki gösterdi.

   Haravgi gazetesi,  AKEL tarafından yayımlanan ve “Hükümet ve Eğitim ve Kültür Bakanlığı Cevap Vermek Zorunda” başlığıyla aktardığı açıklamada, Fotis Papafotis’in kim olduğunun çok iyi bilindiğine, keza otobiyografisinde Papafotis’in de EOKA- B’nin istihbarat sorumlusu, EOKA-B’nin siyasi organı olan ESEA’nın da genel organizatörü olduğunu beyan ettiğine dikkat çekti.
   Papafotis’in Kostas Yennaris isimli gazeteciye verdiği söyleşide, EOKA-B’nin kurulduğu 1971’den önce Atina’da Grivas ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs’ta iktidarın ele geçirilmesini önerdiğini açıkladığı belirtilen açıklamada, Papafotis’in 1955-59 döneminde EOKA’nın Karpaz bölge sorumlusu olduğu, o dönemde Karpaz’da vatana ihanet suçlamasıyla infazlar gerçekleştirildiği kaydedildi.
   Açıklamada, “Ulusun Çağdaş Kabusları KKE ve AKEL” isimli kitapta da “Karpaz bölge’de yapılan infazların sorumluluğunu tamamen üstleniyorum” ifadesinin yer aldığına işaret edilerek, “Yani, Meniku’nun, Yasumi’nin, Petro’nun, Tofari’nin infazından sorumludur. Bu adam Anastasiadis-DİSİ hükümetinin ve Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın  katkısıyla onurlandırılacak” denildi.
   AKEL Anastasiadis iktidarının, Papafotis gibi insanların kin ve ikilik saçması ve Türkiye’nin Ada’ya müdahale etmesini gündeme getiren eylemlerde bulunmuş olmasını dikkate almadığına dikkat çekti. 

Çözümsüzlük uyarısı

   Bu arada AKEL partisinin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin uyarısı da Rum basınında geniş yer aldı.
   Fileleftheros gazetesi, “AKEL: Çözüm Çabalarında Israr… Kıbrıs Türk Liderin İki Kesimli İki Toplumlu Federasyon Çözümünde İstikrarlı Olması Olumlu Bir şey” başlıklı haberinde, AKEL tarafından yapılan açıklamaya yer verdi.
   Gazeteye göre AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldığı sürece, BM’nin ilgili kararlarında da tarif edildiği üzere, siyasi eşitliğe sahip olacak olan üzerinde hem fikir olunmuş iki kesimli, iki toplumlu federasyon çözümü dışındaki başka çözümlere ilişkin görüşler ve açıklamaların, gittikçe daha çok ortaya çıkacağını iddia etti.
Kıbrıs sorunundaki çıkmaza, “Türkiye’nin, Crans Montana konferansının başarısız olmasına ilişkin olarak temize çıkarılmasının eşlik etmekte olduğu” iddiasında da bulunan Stefanu, “İşgal gücünün, bölünmenin kalıcılaşmasına dair planlamalarını ileriye götürmek için bundan istifade ettiğini” ileri sürdü.
   Stefanu, sözlerinin devamında, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konfederasyon çözümüne ilişkin olarak dile getirdiği iddia edilen olası tezlere yönelik en iyi yanıtın, üzerinde hem fikir olunmuş çözüm temelinde ısrar etmeleri ve bunda tutarlı olmaları olduğunu söyledi.
   Kıbrıs sorununda kapsamlı çözüme ulaşılmasına ilişkin çabaların sürmesinin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu da savunan Stefanu, bunun memleketi ve halkı kurtarıp yeniden birleştireceğini de öne sürdü. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473