banner564

Alternatif projeler

Rum yönetimi yüzen sıvılaştırılmış doğalgaz tesisini de gündemine aldı

Alternatif projeler
banner598

   Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nden (MEB) çıkarılacak doğalgazın değerlendirilmesi konusunda doğalgaz sıvılaştırma kara terminalinin yanı sıra yüzen tesisi de göz önünde bulunduruyor.

   Politis gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in önceki gün, doğalgaz konularında aldığı kararlar, değişiklikler, Noble ve Delek ile yürütülen müzakereler hakkında Rum siyasi parti temsilcilerine bilgiler verdiğini belirtti.

    Birçok konunun askıda bulunduğunu ve şirketlerle istişare edildiğini kaydeden gazete, Rum hükümetinin artık Yüzen Sıvılaştırılmış Doğalgaz Teknolojisi’nin (FLNG), şirketlerin tercihlerinde giderek daha çok zemin kazandığının farkında olduğunu ve parti temsilcilerine bu seçeneği de tartışmaya hazır olmaları gerektiğinin söylendiğini aktardı.
   Lakkotripis, parti yetkililerine, doğalgaz sıvılaştırma kara terminalinin devletin bir numaralı stratejik tercihi olmaya devam edebileceğini ancak FLNG satın alınması ve bunun Afrodit yatağına götürülmesinin sadece ihtimaller dahilinde olmakla kalmayıp, zemin kazandığının kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

   Lakkotripis, Noble Energy ile Delek’in Leviathan yatağı için bu ihtimali ciddi bir şekilde incelediğine de işaret etti.
   Gazete, doğalgaz sıvılaştırma terminalinin sahipliği konusunda ise Lakkotripis ve parti temsilcileri bir açıklama yapmasa da bilgilere göre devlet danışmanlarının Güney Kıbrıs’ın pahalı sıvılaştırma altyapılarının sahipliğine katılmaktansa, gaz çıkarma ve satmada ekonomik çıkarlarını değerlendirmesi ve koruması gerektiğine işaret ettiğini belirtti.

 

ENİ sondajları daha erken başlayabilir

   Gazete ayrıca, İtalyan ENI Başkanı Paolo Skaroni’nin Mozambik Devlet Başkanı Armando Guebuza’ya 2014 yılında yapılmak üzere 2 Nisan’da iki yeni sondaj “sözü vermesinin”, ENI-Kogas konsorsiyumunun sözde Rum “MEB”indeki sondaj programını etkilemeyeceğini yazdı.
   İtalyan devinin Afrika ülkesinde kalması ve sondaj makinesini Rum “MEB”ine götürmekte gecikmesi endişelerini yorumlamaya çağrılan Lakkotripis, Mozambik’teki sondajlar konusunda ENI’nin kendilerine bilgi verdiğini ve Rum sondaj programının hayata geçirilmesine bir gecikme olmayacağı teyidinde bulunduğunu söyledi.
   İtalyanların, Ağustos ayı içerisinde sondaj makinesini Güney Kıbrıs açıklarına götürmek ve ilk sondaja başlamaları için Mozambik’teki sondajlarını hızla yapma niyetinde olduklarını kaydeden

Lakkotripis, prosedürde hızlanmanın olabileceğini belirtti.

   Rum bakan, ENI’nin Eylül ya da Ekim yerine, Ağustos içerisinde çalışmalara başlayabileceğine inandığını anlattı.
   Lakkotripis, ENI’nin bunu başarması halinde 2014 yılı sonlarına doğru ikinci bir sondaja başlanabileceği ihtimaline de işaret etti. Lakkotripis ayrıca, Noble Energy’nin 2014 yılının son çeyreğinde 12’inci parselde Afrodit yatağıyla bağlantılı olmayan bir noktada yeni bir sondaja başlamayı planladığını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 00:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474