banner564

Başka derdi yok

Rum Meclis Başkanı Omiru “Türkiye’yi suçlarından arındırarak hata yaptık” dedi

Başka derdi yok
banner598
 Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakerelerde Kıbrıs Rum tarafının iki hata yaptığını savundu.
   Haftalık Mahi gazetesine konuşan Omiru, kendisine yöneltilen soruları cevaplayarak Kıbrıs sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
   Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçilmesinin ardından umutların yeniden canlandığı, “ancak çözüm perspektifi konusunda yavaş yavaş hayal kırıklıklarının başladığı” kaydedilerek, bu süreçte Kıbrıs Rum tarafının hatalarının olup olmadığının sorulması üzerine Omiru, “Hükümet, Kıbrıs Rum tarafı iki önemli hata yaptı” dedi.
    Bunlardan ilkinin, Rum tarafının, çözümün eşiğinde bulunulduğuna dair “yersiz” bir verimlilik atmosferi yaratılmasına izin vermesi ve bunda suç ortaklığı yapması olduğunu belirten Omiru, bu durumun Türkiye’yi “suçlarından arındırdığını” iddia etti.
   AB içerisinde ve uluslararası alanda Türkiye’nin “ezelden gelen uzlaşmaz tutumunu” terk etiğine dair bir görüntü yaratıldığını kaydeden Omiru, ayrıca bunun sonucunda Türkiye’ye karşı her türlü baskının hafiflediğini, aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin AB katılım diyaloğunda başlıkların açılmasını önerdiğini söyledi.
   Omiru, Kıbrıs Rum tarafının yaptığı ikinci hatanın ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Akıncı ile birlikte birçok kez birlikte görünmesiyle iki toplumlu işbirliğinin “abartılı şekilde” öne çıkarılması olduğunu iddia ederek, yine bu durumda Türkiye’nin sorumlulukları ve Kıbrıs sorununun “işgal-istila sorunu olduğuna” yönelik özelliğinin zayıflatıldığını, ayrıca KKTC’nin yükseltildiğini savundu.
   Kırmızıçizgilerinin ne olduğu sorusu üzerine ise Omiru, bunları şöyle sıraladı:
“Garantilerin kaldırılması, AB’nin dört özgürlüğünün uygulanması, federasyon çerçevesinde güçlü bir merkezi yönetim ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşümü ile devamının sağlanması.”

Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474