banner564

Bayram havası

Noble Energy, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki deniz altı bölgesinde, önemli petrol rezervlerinin varlığına dikkat çekti

Bayram havası
banner598

 

   Merkezi Teksas’ta bulunan Noble Energy şirketi, sözde Rum Münhasır Ekonımik Bölgesi (MEB) içinde bulunan 12. parselde , yaklaşık 1.5 milyar varil petrol olduğu tahmininde bulundu.  Güney Kıbrıs’ın bundaki payının ise 65 milyar dolar olduğu belirtildi.
   Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis de, 12. parselde petrol olma ihtimaliyle ilgili olarak,
2014 yılının baharında, “daha iyi bir görüntüye sahip olacaklarını” söyledi.
Noble Energy,  önceki gün, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki deniz altı bölgesinde, önemli petrol rezervlerinin varlığına dair ilk tahminlerini açıkla. Şirket, yaptığı açıklamaların teyit edilmiş veya kesin unsurlarla alakalı olmadığını ve bunların 3 boyutlu araştırmalardan çıkan belirtiler olduğu konusunda ilgilileri uyardı.
   Noble, analiz edilen üç boyutlu detaylı sismografik verilerin, 12. parselde yaklaşık 1,5 milyar varil (kesin olarak 1.496 milyon varil) petrol bulunan yataklar olduğunu gösterdiğini açıkladı.
Fileleftheros Gazetesi, Noble’ın bu açıklamayı, önceki gün ABD’de yaptığını belirtti.
   Fileleftheros ve diğer gazteler egöre, Noble Energy, önceki gün ABD’de bir araya geldiği dünyadaki büyük bankalar ve yatırım şirketlerinin analistlerine, 12. parseldeki petrol ve doğal gaz yataklarıyla ilgili verileri sundu.  Sunumda,  bahsedilen miktar kadar petrolün, İsrail’in Leviathan yatağının altında da bulunduğu belirtildi.
   Noble’ın bu miktarları, “risksiz brüt ortalama kaynak” (gross unrisked mean resources) olarak değerlendirdi, bunların çok iyi kaliteye sahip diye yorumlanan “mezozoik petrolden” ibaret olduğu kaydedili.

Toplam değer 150 milyar Casinovale dolar

   Varil başına ortalama 100 dolarlık bir fiyatla, bunun toplam değeri 150 milyar doları bulan petrol anlamına geldiği, Rum kesiminin bundaki payının ise 65 milyar dolar olduğu belirtildi.
   Noble’ın sunumu sırasında, doğal gaz konusuna ve Vasiliko’da inşa edilmesi planlanan terminalle ilgili çalışmalara atıfta bulunduğu, doğal gaz için 2014 yılının Ekim ayında yeni sondajlar yapılmasını, 2019 yılında da doğal gaz üretimi öngörüldüğü aktarıldı.
   Noble’ın bütün üst düzey yetkililerinin de katıldığı sunumun yaklaşık 3 saat sürdü.
Şirketin, 12. parseldeki haklarının yüzde 30’unu elinden çıkarmasına ilişkin ihalenin yakın bir zamanda olacağı belirtildi.
   Noble’ın sunumda ortaya koyduğu haritada, 12. parselde mezozoik petrole sahip toplam 5 sistem olduğu kayda geçirildi. Petrol yataklarının yaklaşık 7 bin 500 metre derinlikte olduğu ve bunun, özel geliştirilmiş sondaj makinelerine ihtiyaç duyulduğu anlamına geldiği, Noble’ın, önümüzdeki dönem içerisinde, yeni model “Atwood Advantage” isimli sondaj makinesini teslim alacağı da kaydedildi.

Lakkotripis açıklama yaptı

  Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise açıklamasında, 12. parselde petrol olma ihtimaline ilişkin olarak, 2014 yılının baharında, daha iyi bir görüntüye sahip olacaklarını söyledi.
   Brüksel’de temaslarda bulunan Lakkotripis’in, Rum Haber Ajansı’na petrol konusunda yaptığı açıklamada, Lakkotripis’in, “doğal gazla ilgili öngörülerin aşama aşama teyit edildiğini, dolayısıyla, birilerinin bundan petrol var olduğuna dair perspektiflerin iyi olduğu sonucunu çıkarabileceğini” ifade etti.
   Rum bakan, Noble’ın 2013 yılının yazında, 12. parseldeki 3 boyutlu çalışmaları tamamladığını ve elde edilen bulguların analizlerinin 2014’ün bahar aylarında sonuçlanacağını söyledi.
O zaman geldiğinde, petrol olup olmadığına dair net bir görüntüye sahip olacaklarını ifade eden Lakkotripis, petrolun teyit edilmiş varlığının, yalnızca sondaj yapıldığında netlik kazanacağını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2013, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474