banner564

Berlin öncesi Washington

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile baş başa görüşen Hristodulidis, federal çözüme destek aldı

Berlin öncesi Washington
banner598

   Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Washington’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile baş başa görüştüğü haber verildi.

   Politis gazetesi “Vize Konusunu Açıyorlar- ABD’den Kıbrıs Sorununun İki Kesimli İki Toplumlu Federasyon Çözümüne Destek” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Hristodulidis-Pompeo görüşmesinin olumlu bir ortamda geçtiğini ve esaslı bir gündeme sahip olduğunu yazdı.
   ABD’nin görüşmede Güney Kıbrıs’la olan iyi ilişkilerini yeniden teyit ettiğini belirten gazete, Pompeo’nun Hristodulidis’le görüşmesinde, ABD’nin, Kıbrıs sorununun iki kesimli iki toplumlu federasyon şeklindeki çözümüne istikrarlı destek belirttiğini kaydetti.
   Hristodulidis ile Pompeo’nun, iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir büyüme gidişatında olduğuna dair tezi onaylayarak, bunun yakın gelecekte daha da güçlenmesine dair yöntemleri inceledikleri de belirtildi.
   Hristodulidis’in, Pompeo’yu Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması çabaları konusunda bilgilendirdiği, öte yandan Ankara’nın gereken yapıcı ruh halini göstermesini umduğu da ifade edildi.
   Görüşmede, “Kıbrıs’ın deniz alanları içerisindeki yasadışı Türk faaliyetlerine de kapsamlı bir şekilde değinildiğini” yazan gazete, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ise, ABD’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki taahhüdüyle Rum Yönetimi ile güvenlik alanındaki ikili ilişkilerin derinleşmesine işaret ettiğini iletti.
   Gazeteye göre, Kıbrıslı Rum bir kaynak ise Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, Hristodulidis ile Pompeo’nun, ABD’yi turizm amaçlı olarak ziyaret eden “Kıbrıslılara”  vizenin kaldırılması, aynı zamanda çifte vergilendirmeden kaçınılmasına dair anlaşma yapılmasına ilişkin görüşmelerin hemen başlaması konusunda anlaştıklarını da aktardı.
   İki bakanın, ABD tarafından Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılması konusunu ele aldıkları; aynı zamanda silah ambargosunun kaldırılması, ABD Kongresi tarafından nihai anlamda oylanana kadar güvenlik alanındaki bazı işbirliği önlemlerini de inceledikleri belirtildi.

Erdoğan’la görüşmeyi aktardı

   ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Hristodulidis’i, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti çerçevesinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmeler konusunda bilgilendirdiğini de yazan gazete, “diplomatik kaynaklara” dayanarak, Pompeo’nun “Türkiye’nin Kıbrıs MEB’inde sebep olduğu gerginlikler konusuna değinerek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin savunduğu şeyleri anladığını belirttiğini” ekledi.
   Fileleftheros ise “Ankara Baş Ağrısı” başlığıyla manşetten yer verdiği haberinde, Türkiye’nin bölgedeki hareketlerinin aynı zamanda liderlerin BM Genel Sekreteriyle görüşmesi ışığında, gerek enerji, gerek Kıbrıs sorununda şantajcı bir şekilde görüş belirtmesinin, hem “Kıbrıs”, hem de ABD açısından baş ağrısı teşkil ettiğini iddia etti.
   Washington’un Türkiye’nin tutumuyla ilgili endişelerini gizlemediğini ve bunun Hristodulidis ile Pompeo’nun dün gerçekleştirdiği görüşmede de ortaya çıktığını ileri süren gazete, iki bakanın görüşmesinin 1 yıl içerisindeki ikinci görüşme olması, öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye ziyaretinin hemen ardından gerçekleşmesinin, anlamsal bir öneme sahip olduğunu öne sürdü.

Görüşmenin önemli başlıkları

   Hristodulidis-Pompeo görüşmesinin 3 eksende şekillendiğini kaydeden gazete, bu eksenleri şu şekilde açıkladı:
    a) ikili ilişkiler: Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ile Amerikan Ordusu arasındaki işbirliği programlarıyla birlikte (devletler düzeyinde) güvenlik alanda bir anlaşma ileriye götürülmesi, vizenin kaldırılmasına ilişkin görüşmelerin başlaması
   b) Kıbrıs sorunu: ABD’den iki kesimli iki toplumlu federasyon çözümü lehinde net bir pozisyon. Kısa süre içerisinde gelişmeler yaşandığını görmek istiyorlar ve bunu Türkiye istikametine de ilettiler. C) Enerji/Bölgesel Meseleler: ABD’nin, bölgenin enerji perspektifine yatırım yaptığı konusunda, Türk muhataplarına da ilettiği net tezi. Bölgesel konularda, İsrail ve Yunanistan’la meydana getirilen 3+1 oluşumlara Pompeo’dan destek.”

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2019, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474