banner564

Bizi de aydınlatıyor

Rum lideri Anastasiadis “beklentiler arasında Maraş’ın yanı sıra asker çekilmesi ve limanların açılması da var” dedi

Bizi de aydınlatıyor
banner598

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis,Kıbrıs müzakereleiyle ilgili olarak DİSİ ve AKEL yetkililerini aydınlatırken, Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde Maraş’ın açılmasının yanı sıra Türk askerinin çekilmesi ve limanların açılması gibi beklentilerden söz etti. Anastasiadis’in Rum basınında yer alan bu açıklaması sonrasında, Kıbrıslı Türkler de ‘perde gerisinde’ yaşananlar hakkında bilgi edinmiş oluyor.

  Fileleftheros gazetesine göre; Anastasiadis, DİSİ ve AKEL ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs sorununda son 1 yılda meydana gelen gelişmelerle ilgili, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yaptıkları ortak açıklama odaklı bir analiz yaptı.

    Anastasiadis, DİSİ üyelerinin, “Maraş konusunda herhangi bir gelişme yaşanıp yaşanmayacağı ve uzmanların Maraş’a girip girmeyeceğiyle” ilgili bir sorusu üzerine, bu gelişmelerin kısa bir süre içerisinde yaşanmasını beklediği yanıtını verdi.

 

Asker çekilmesi de var


   Anastasiadis, Güven Yaratıcı Önlemler’in yalnızca Maraş konusuyla sınırlı olmadığını, bu kapsamda, mayınların temizlenmesi, Türk askerinin çekilmesi, Türk limanlarının ve havaalanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılması ve Türkiye’nin AB’ye üyelik başlıklarının açılmasının bulunduğunu söyledi.
   Kıbrıs sorunu için başlatılan yeni çabanın daha fazla desteklendiğini belirten Anastasiadis, Türk tarafına Güven Yaratıcı Önlemler’in uygulanması için baskı yapıldığını kaydetti.

 

Takvim söz konusu değil


   Anastasiadis, müzakerelerde herhangi bir takvim uygulanmasının söz konusu olmadığını da yinelerken, Türk tarafının tutumu nedeniyle müzakerelerde zorluklar yaşandığını öne sürdü.
   Anastasiadis ile görüşmenin bitiminin ardından açıklamalarda bulunan DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, her ne kadar Kıbrıs sorununda bekledikleri gelişmeleri ne zaman elde edeceklerini söyleyecek durumda olmasalar da, “doğru yolda olduklarını” kaydetti.
   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, AKEL’in Anastasiadis ile görüşmesinin ardından, Türk tarafının şu ana kadar müzakere masasına koyduğu öneriler konusunda hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, müzakerelerin özüne ilişkin bir sonraki safhada, Rum tarafının büyük bir dikkate ve tutarlılığa ihtiyacı olacağını belirtti.

   Kiprianu, “şayet Türk tarafı sonuna kadar uzlaşmaz tezlerinin bazılarında ısrar etmeye devam ederse, mevcut sürecin sonuç vereceği konusunda kendilerini kandırmamaları gerekeceğini” ifade etti.
Kiprianu, Kıbrıs sorununda net bir stratejik hedef belirlemeleri ve tutarlı bir taktik izlemeleri gerektiğini belirtti.
   Kıbrıs sorununda oldukça kritik bir safhada bulunulduğuna işaret eden Kiprianu, iniş-çıkışlara izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Kiprianu ayrıca, doğru çözümün, kendilerini ekonomik krizden çıkaracağını da söyledi.


Reuters’e açıklama yaptı


    Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, kapalı Maraş’ın açılması konusunda çok yakında açıklama yapabilecek durumda olacağını, uluslararası unsurun ve Avrupa’nın bu konuya yoğun ilgi gösterdiğini de söyledi.
    Alithia gazetesine göre, Anastasiadis, Reuters Ajansına yaptığı açıklamada, Mağusa’nın kapalı kentinin açılması konusunda çok yakında açıklama yapabilecek durumda olacağı ümidini dile getirdi. Bunun paralelinde uluslararası unsurun ve AB’nin konuya yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Anastasiadis, “Uluslararası unsurda ve Avrupa’da Mağusa’nın kapalı kentinin açılması konusuna büyük bir ilgi var. Bir ara ilgili açıklamaları yapabilecek durumda olacağımızı umuyorum ancak kesin bir şey söylemek için henüz erken” dedi.

 

“Halk, çözümsüzlük yorgunu”


   Anastasiadis, “güven yaratıcı önlemlerin, bunca yıldır gelen barış prosedürlerinden yorulan Kıbrıs halkının prosedüre güvenini büyük ölçüde yeniden tesis edebileceğini” belirterek, “Halk çözümsüzlükten yorgundur” ifadesini kullandı.
    Kıbrıs müzakerelerine değinirken, bu noktada her iki tarafın da ilke tezlerinin sunulduğunu, dolayısıyla henüz herhangi bir ilerleme beklenmesinin mümkün olmadığını ifade eden Anastasiadis, “İlerleme, bir çerçeve içerisinde bir diyaloğa dönmemizdir ve müzakerelerin bu çerçeveden sapmaması için hepimizin bu çerçeveye yoğunlaşması gerekir” diye konuştu.



Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474