banner564

Bu neyin şartı?

Rum Yönetimi, 28 Haziran’a kadar ‘ortak belgenin’ hazırlanmaması halinde Cenevre’ye gidilmeyeceğini açıkladı

Bu neyin şartı?
banner598

Cenevre’ye ‘ön şartsız’ gidileceği yönündeki açıklamalara karşın, Rum Yönetimi’nin ‘Güvenlik ve Garantiler’ konusunda işi sağlama almak için Birleşmiş Milletler’den ‘ortak belge’ talebinde bulunduğu bildirildi.

   Rum Yönetimi Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, belgenin 28 Haziran’a kadar hazır olaması halinde Cenevre’ye gitmeyeceklerini söyledi. 
   Alihtia gazetesi konula ilgili haberi  “Cenevre, 28 Haziran’da… Konferans Tarihi Belirlendi ve BM Tarafından Açıklandı… Viktoras Papadopulos: O Zamana Kadar Ortak Belgenin De Hazır Olacağına Dair Yazılı Teyit Aldık, Olmazsa, Cenevre’ye Gitmeyiz” başlık ve spotlarıyla verdi.
    Gazete, 28 Haziran’da başlamasına karar verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in himayesinde yapılacak ucu açık Kıbrıs konferansında, Güvenlik ve Garantiler konusunun masaya yatırılacağını, nihai anlaşma başarılamasa bile “dikenli” konularda önemli ilerleme sağlanmaya çalışılacağını kaydetti. 
    Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçen hafta başında Guterres’le görüşmesinde kararlaştırıldığı üzere Cenevre’de Toprak, Mülkiyet, İç Yönetim ve Güç Paylaşımı konularının da müzakere edileceğini kaydeden gazete, Eide’nin, konferansta Güvenlik ve Garantiler ile ilgili görüşmelere kılavuzluk edecek ortak belgeyi hazırlamaya devam ettiğini yazdı.
   Habere göre, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Sözcüsü Alim Sıddık dün akşam Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, Güvenlik ve Garantiler görüşmesi için kılavuz olacak ortak belgenin zamanında hazır olmaması diye bir şeyin söz konusu olmadığını, Eide’nin şu anda yoğunlaştığı tek konunun konferans hazırlıkları olduğunu ve bütün katılımcılarla sürekli temas halinde olduğunu açıkladı.

Tarih belirlemede zorlandı

  Konferans tarihinin Eide’nin bir haftadır üç garantör güçle telefonla yaptığı istişareler sonucunda belirlendiğine işaret edilen haberde, daha dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile (Eide’nin) Atina’ya gidişi, Cenevre 2’nin tarihi ve Eide’nin konferans için hazırlamayı üstlendiği ortak belgenin yazılımı konularını ele aldıkları yeni bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. 
   Habere göre Eide’nin gerek Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis gerekse Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’le telefon görüşmesi yaptığını açıklayan Rum Sözcü Vekili Victoras Papadopulos, BM’den (kılavuz) ortak belgenin 28 Haziran’a kadar hazır olacağına dair yazılı teyit aldıklarını belirterek “bunun mümkün olmaması halinde Cenevre’ye gidemeyiz” dedi. 

Kesin çöküş de olabilir

   Politis manşet haberini “Valizler Son İşlem Maksadıyla Cenevre İçin… 28 Haziran’da Güvenlik İçin Eide’nin Belgesiyle… Bu Sefer De Antonio Guterres’in Huzurunda… Kıbrıs Sorunuyla İlgili Yeni Konferans Ucu Açık Olacak… Çözüm Veya Prosedürün Kesin Çöküşü Belirleniyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
   Gazete, DİKO’nun, konferans tarihinin ilan edilmesiyle birlikte, “Ulusal Konsey’e, halen hazır olduğu aşikar olan belge konusunda neden bilgi verilmedi” sorusunu ortaya koyarak, Eide’nin hazırlamakta olduğu belge konusunu gündeme getirdiğine dikkat çekti; Viktoras Papadopulos’un açıklamasına yer verdi.
Fileleftheros haberi “Yeni Cenevre İçin (Tarih) Belirlediler… 5+1 Kıbrıs’la İlgili Konferansa Devam Etmek İçin 28 Haziran’da Dönüyor… Eide Güvenlik ve Garantiler Belgesini Hazırlamaya Koşuyor” başlığıyla manşete çekti.
   Gazete, müdahillerin (Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı) 28 Haziran’da Cenevre’ye gitmeyi kabul ettiğini, Eide’nin önümüzdeki iki hafta içerisinde, Güvenlik ve Garantiler başlığının görüşülmesinde kılavuz olacak belgeyi hazırlamak için bütün taraflar nezdinde hareket edeceğini yazdı.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2017, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474