banner564

Detay yok

Kurucu devletlerin ‘sınırlı sayıda’ uluslararası anlaşma yapabileceğini açıklayan Anastasiadis, dönüşümlü başkanlığın şimdiki aşamada görüşülmeyeceğini söyledi

Detay yok
banner598
 Rum lideri Nikos Anastasiades, kurucu devletlerin uluslararası anlaşmalar imzalama gücüyle ilgili görüşmenin temelde tamamlandığını açıkladı. Rum Haber Ajansı’na göre Anastasiadis; bu anlaşmaların sınırlı sayıda ve belirli alanlarda yapılabileceğini söyledi.
   Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yapılmakta olan yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde dün KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya gelen Anastasiades, Cumhurbaşkanlığı Sarayı`na dönüşünde, kurucu devletlerin dış ilişkilerini görüştüklerini, bazı ayrıntıları karara bağlamamakla birlikte önemli ilerlemeler olduğunu belirtti.
   Anastasiades, dönüşümlü başkanlık konusunun dünkü toplantıda görüşülmediğini, müzakerelerin şimdiki aşamasında da görüşülmeyeceğini bildirdi.
   Cuma günkü görüşmelerinde liderlerin, var olan farklılıkları halletmek için ekonomi ve diğer konuları görüşmeye devam edeceklerini ifade eden  Rum lideri, müzakerelerde izlenecek prosedürle ilgili bir soruya “Önemli olan prosedür değil özüdür” yanıtını verdi.
   Üzerinde karar alınan prosedürü yorumlayan Nikos Anastasiades, bu prosedürün “katı zaman sınırlamaları” olmadığını veya “hiçbir türde hakemlik” içermediğini söyledi.
   Görüşülmekte olan dört başlıkta ilerlemenin Toprak görüşmelerine geçilmesinin bir ön koşul olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Rum lideri  “Böyle bir şey gerekli değildir, ancak Mülkiyet konusunda bir ilerleme sağlanabilmesi için Toprak`ta da ilerleme olması gerekir”dedi.
   Kasım ayında yurt dışında toprak ayarlamalarının görüşüleceği bir toplantı olup olmayacağı sorusuna Anastasiades, Kıbrıs Rum tarafı nın boşluk olacağına bir anlaşmaya varmak için hızlanmayı tercih etmesine rağmen ”Böyle bir toplantının belirlenmediği” yanıtını verdi.
   Anastasiadis,  Güvenlik ve Garantiler konusunda çok yanlı bir konferans toplanmasının koşullarıyla ilgili bir başka soruya yanıt olarak önceki 5 başlık üzerinde, altıncı başlığın (Güvenlik ve Garantiler) görüşülmeye açılmasına izin verecek ilerleme olması gerektiğini vurguladı.
   Garantilerin, özellikle Kıbrıs Cumhuriyeti, Britanya, Yunanistan ve Türkiye`yi de kapsadığını belirten Nikos Anastasiades, “Önceden tatmin edici bir ilerleme olmazsa Güvenlik ve Garantileri ilgilendirecek Uluslar arası bir konuya nasıl geçebilir ve görüşebilirim” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2016, 08:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474