banner564

Durumdan memnun

Anastasiadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin muhatabı ilk kez Türkiye oluyor” dedi

Durumdan memnun
banner598
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Cenevre yolunda, uçakta kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere “istiladan bu yana Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, özellikle güvenlik ve askerler gibi özlü konularda muhatabı ilk kez Türkiye oluyor” dedi.
Simerini’nin haberine göre Anastasiadis ve beraberindekileri taşıyan uçakta gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtlayan Rum Yönetimi Başkanı “Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin endişelerine saygı duyan çağdaş bir Avrupa devleti kurmamıza olanak tanıyacak ilke ve değerler temelinde çözüm bulma ümidiyle hazırlıklı ve kararlı gidiyoruz. Böyle bir devletin elbette ne garantilere, ne askerlere ihtiyacı var. Üçüncü ülkelerin garantisine ihtiyaç duyan tek ülke olmaya devam edemeyiz” iddiasında bulundu.
Anastasiadis Türk tarafının “iyi niyet göstermesi ümidini” de dile getirdi ve “istiladan bu yana Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, özellikle güvenlik ve askerler gibi özlü konularda muhatabı ilk kez Türkiye oluyor” dedi, ancak başka bir soruya karşılık müzakerelerin “Kıbrıs aidiyetli olduğunu” söyledi.
Güvenlik Konseyi üyelerinin çevrede olacağını, AB’nin hazır bulunacağını ve hakemlik değil, müzakerelerin doğru yönde ilerlemesi için çeşitli istişareler yapılacağını söyledi.

“Toplum değil devlet statümüzle oluyor…”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın mektubuna Cevap verip vermeyeceği sorusuna “Kimseye cevap vermek zorunda değil” diyerek karşılık veren Anastasiadis şunları ekledi: “Kıbrıs Cumhuriyeti BM üyesi tanınmış bir ülkedir, AB üyesi tanınmış bir ülkedir. Üçlü ittifaklar, işbirlikleri Rum toplumu ile değil devlet ile yapılıyor. Çeşitli uluslararası örgütlere katılımımız toplum statümüz ile değil devlet statümüzle oluyor. Dolayısıyla kimseye kim olduğumuzu göstermeye ihtiyacımız yok.”
Anastasiadis TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cenevre’ye gitmemesinin Rum yönetimi açısından ne ifade edeceği sorusuna ise “esas olan Türkiye’de irade olmasıdır, bunu kimin ifade etmek istediği değil” cevabını verdi. 

Hrisostomos: Türkler her şeyi istiyor
Gazete Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un Pazar ayininin ardından, Cenevre görüşmeleri için “Ufukta görünmese de milli davamıza bir çözümü Tanrı gözetsin çünkü Türkler maalesef her şeyi istiyor. Tanrı, küçük vatanımıza da adalet vermeleri dünya güçlülerini aydınlatsın” mesajını verdiğini yazdı.
Fileleftheros “Ne Garantiler Ne De Ordu… Anastaiadis’ten Cenevre’ye Hareketinden Önce Anastasiadis’ten Net Mesaj” başlığıyla aktardığı haberinde Anastasiadisi’in , kendisini ve beraberindekileri Cenevre’ye taşıyan uçağın Larnaka Havaalanı’ndan kalkışı öncesinde başlayıp Cenevre’ye inene kadar uçakta devam ettiği açıklamalarının, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son dönemlerde yaptığı açıklamalara cevap niteliğinde olduğunu yazdı. 
Alihtia da “Başkan Anastasiadis, Erdoğan’ın Konferans’ta Olmama İhtimali Konusunda: Türkiye’den İrade Olsun DA Kim İfade Ederse Etsin” başlığını attı.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2017, 08:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474