banner564

‘Faethon’ unutulmadı

1964’te Türk köylerini denizden bombalayan ve daha sonra Türk uçakları tarafından batırılan Yunan botunda ölenler için anma töreni düzenlendi

‘Faethon’ unutulmadı
banner598
  Erenköy çarpışmaları sırasında bölgedeki Türk köylerini denizden bombalayan ve 8 Ağustos 1964’te Türk uçakları tarafından bombalanarak batırılan “Faethon” isimli devriye botunda ölen 6 Yunan ve bir Rum için resmi anma töreni düzenlendi. 
   Politis, “Türklerin Bombaladığı Faethon Palikaryaları (Yiğit) Anıldı… Onur ve Özür Borcu” başlıklı haberinde 1955-59 EOKA’cıları Derneği tarafından, ölenlerin mezarları başında düzenlenen, RMMO komutanı ve EOKA’cıların da katıldığı törende Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve tören için Güney Kıbrıs’a giden “Faethon”un kaptanı Dimitrios Mitsaços’un konuşma yaptığını yazdı.
   Habere göre Fokaidis, “İşgale uyum ve sahte bir normalliğe alışmak bizi yıldan yıla, günden güne ata toprağına yabancılaştırıyor. Bu, Helenizm’in ata toprağındaki var oluşu için en büyük tehlikedir. Bu nedenle Faethon kahramanlarının fedakarlığından güç, inanç ve ümit almalıyız” ifadelerini kullandı.
   Faethon’un ölen mürettebatının isimlerini teker teker sayan ve “mütevazi Ksero (Denizli) körfezini şeref ve erdem alanına çevirdiler” diyen Fokaidis, birkaç ay önce de şahsı ve Yunanistan Milli Savunma Bakanı’nın Atina’daki “Kıbrıs Evi”nde düzenlenen törende 52 yıl sonra Faethon’da ölenlerin onurlandırıldığını, ailelerine de Rum yönetiminin minnettarlığını ilettiklerini söyledi. 
   Fokaidis “Kıbrıs Cumhuriyeti, ihanetin gölgesinde unutulan Faethon yiğitlerinin ailelerinden büyük bir özür diledi” dedi. 
   Bu törene katılmak maksadıyla Yunanistan’dan Güney Kıbrıs’a giden Faethon kaptanı Dimitrios Mitsaços ise Rum ve Yunan Savunma bakanlarının, ölen mürettebatının anısını onurlandırmasından memnuniyet duyduğunu belirtti, “52 yıl geçmiş olması mühim değil” dedi. Mitsaços “Kıbrıs donanması, mürettebatı Yunan olsa da, ilk kahraman ve onurlu tarihini 1964’te Ksero körfezinde yazdı. Bunu, ölenleri anmak için değil, Kıbrıs’ın tarihi için hatırlamalı ve yaşatmalıyız” ifadesini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2016, 09:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473