banner564

‘Garantisiz çözüm’

Rum tarafındaki siyasi partiler, Türkiye’deki seçimlerden sonra müzakere sürecini yeniden başlatmayı hedefliyor

‘Garantisiz çözüm’
banner598

    Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, siyasi parti liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmelerde, Türkiye’deki 24 Haziran seçimleri sonrasında müzakerelerinm yeniden başlamasına yönelik stratejilerin ele alındığı bildirildi.

   Anastasiadis dün de AKEL Lideri Anndros K,pr,ianu’nun yanı sıra faşist ELAM lideri Hristo Hristu ile ayrı ayrı görüşme yaptı.
   Runm Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Anastasiadis’in parti liderleriyle görüşmelerini değerlendirirken, tüm çabalarının Birleşmiş Milletler üzerinden Türkiye’yi müzakere masasına geri getirmek olduğunu söyledi 
   Prodromos Prodromou, “Eğer Türkiye Crans Montana’da Kıbrıs’ın, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin bir uzlaşma ve bir anlaşma bulmalarına izin verme kararı alsa, çözümden sonra garantiler ve askerler yoluyla Kıbrıs’ı kontrol etme talebinden vazgeçseydi bir sonuca varılabilirdi” dedi.
   Prodromou, Rum liderinin, Türkiye’yi BM üzerinden müzakere masasına geri getirmek için diplomatik mücadele verdiğine dikkat çekti.
    Hükümet Sözcüsü, Kıbrıs sorununa çözüm bulabilmek için çağdışı kalmış garantiler sisteminden vazgeçilmesi ve Türkiye’nin tutumunun değişmesi gerektiğini ifade etti.

Zaman iyi değerlendirilmeli

   Bu arada AKEL Lideri Andros Kiprianu; Türkiye’de erken başkanlık seçimlerinin gerçekleştirileceği 24 Haziran’a kadar olan zamanın iyi değerlendirilmesini  ve BM Genel Sekreteri’nin belirlediği çerçeve temelinde mümkün olan en kısa zamanda bir anlaşmaya varılması için müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla gerekli hazırlığın yapılmasını istedi.
   Açıklamasında, zamanın değerlendirilmeden geçmesine izin vererek, matematiksel olarak kalıcı bir bölünmenin daha yakınına gidildiğini öne süren Kiprianu, bunun yolun sonu değil, Kıbrıs’ta yeni problemlerin başlangıcı olacağını ileri sürdü.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473