banner564

‘Go home’

Sözde Kıbrıslı Türklerin AB’ye uyumu konusunda temaslar için 3 günlüğüne adaya gelen, ancak sadece Rumlarla temaslar yapan Dombrovskis’e açık mesaj:

‘Go home’
banner598
 Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’in yardımcısı, Euro ve Sosyal Diyalogdan sorumlu komiser Valdis Dombrovskis, 3 günlük ziyareti çerçevesinde adaya geldi. Güney’de, Rum lideri Anastasiadis, Meclis Başkanı yannakis Omiru ve 2 Bakan ile ayrı ayrı görüşen Dombrovskis’in, bugün de Rum tarafındaki sivil toplum örgütleriyle biraraya geleceği bildirildi.
   Sözde Kıbrıslı Türklerin AB Muktesebatına uyumu çalışmaları iöçin adaya gelen, ancak KKTC’ye sadece 15 dakikalık bir zaman ayıran Dombrovskis’e Cumhurbaşkanı Myustafa Akıncı tarafından “Hiç gelme” mesajı gönderildi.
 Diyalog muhabirlerinin görüştüğü vatandaşlar ise, Kıbrıslı Türklere hakaret eden AB Komisyon Başkan yardımcısı’na “Go Home’ denmesini istedi ve bu iki yüzlü politikayı eleştirdi.
   Güneyde yayımlanan Simerini gazetesine göre; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Başkanlık Sarayı’nda yapılan görüşmeye Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve Çalışma Bakanı Zeta Emilianidu da katıldı.
   Görüşmede, çözümün finanse edilmesi konusuna hiç değinilmedi, sadece Dombrovskis Komisyon’un ihtiyaç halinde KKTC’nin Avrupa müktesebatına uyumu ve Euro’ya girişi prosedürüne destek verme niyetini ortaya koydu.
   Gazete “Memorandumun Sonu Yeni Bir Başlangıç” başlıklı haberinde ise Dombrovskis ve heyetinin dün Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’le makamında görüştüğünü yazdı.
   Habere göre Dombrosvskis-Yeorgiadis görüşmesinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın AB ve Euro Bölgesi üyesi olarak etkin işlemesinin sağlanmasına Komisyon’un yapabileceği yardımlar da ele alındı.
   Dombrovskis ile son üç yılda Rum bankacılık sisteminin istikrara kavuşturulması, kamu maliyesinin sağlamlaştırılması, gerekli yapısal reform düzenlemelerinin yapılması, piyasalara erişim ve kalkınma hızını pozitife dönüştürülmesini v.b. görüştüklerini anlatan Yeorgiadis, Rum Yönetimi’nin bu politikayı memorandum sonrası dönemde de sürdüreceğini söyledi.
   Yeorgiadis, Rum ekonomisinin memorandum sonrası görüntüsü hakkında ise “programın tamamlanması yolun sonu değil, daha ileri reform ve ekonominin daha da modernize edilmesi için yeni bir başlangıçtır” ifadelerini kullandı.
   Gazete Rum Maliye Bakanlığı yetkililerinin “Euro Bölgesi’ne katılımı belirleyen hedefler, kamu maliyesinin Kıbrıs sorununun çözümünden sonraki işleyişini de oluşturuyor” sözünü öne çıkardı.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474