banner564

Gözler ‘Kalipso’da

Rum Yönetimi bu kez 7’inci parsel için ENI ve TOTAL şirketleriyle pazarlık yapacak

Gözler ‘Kalipso’da
banner598

    Rum Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantısında, tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki bazı diğer parseller için Fransız Total ve İtalyan Eni şirketleriyle müzakerelerin başlanmasına karar verildiği haber verildi.

   Alithia gazetesi manşetten  “Şimdi de 7’inci Parsele Yöneliyorlar- GlafkosEnerji Konusundaki Bir Sonraki Hareketlerimizi ve Hedeflerimizi Belirliyor ve Bunlara Yöne Veriyor- Kalipso Yatağına da Uzanan 7’inci Parsel İçin İlerliyorlar” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, Rum Bakanlar Kurulunun Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’i, 7’inci parsele ruhsat verilmesi için, ENI-TOTAL şirketleriyle müzakere yapmaları konusunda yetkilendirdiğini yazdı.
   Gazeteye göre RİK 3’e konuşan ve “Kalipso” yatağındaki keşfe atıfta bulunan Enerji Bakanı Lakkotripis, bu keşfin, 7’inci parsele de uzanmasından ötürü bir karmaşıklığa sahip olduğunu söyledi.
Bu sebepten dolayı 7’inci parselde lisans verilmesi için ihaleye çıktıklarını ve yasa uyarınca 7’inci parselle komşu olan şirketleri buna çağırmaları gerektiğini ifade eden Lakkotripis, Total-Eni şirketlerinden bir başvuru aldıklarını ve bakanlar kurulunun da kararıyla kendileriyle müzakereye başlayacaklarını ifade etti.
   Lakkotripis, dolayısıyla bunun “Kalipso” yatağında yapılan keşifle alakalı soru işareti konusunda, bulmacanın bir parçasını teşkil ettiğini söyledi.
Sözde Rum MEB’inde bugüne kadar yapılan keşifler ve Vasiliko’da bir doğal gaz sıvılaştırma terminali meydana getirilmesi konusundaki bir soruya ise Lakkotripis, üç yatağın olgunluk derecelerinin farklı olduğu yanıtını verdi.
   12’inci parselde bulunan “Afrodit” yatağının çok olgun bir aşamada olduğunu, bunun teyit edildiğini, yeterince zaman geçtiğini ve Rum kesiminin de Mısır ve şirketlerle bir anlaşmaya çok yakın olduğunu ifade eden Lakkotripis, “Glafkos” ve “Kalipso” yataklarının ise henüz başlangıç aşamasında bulunduklarını ifade etti.
   Lakkotripis, bu iki yatakla ilgili olarak daha fazla analiz ve muhtemelen teyit sondajı yapılması gerekeceğini kaydetti.
Kalipso yatağıyla ilgili olarak ise, keşfin akabindeki bunca aydan sonra keşfin boyutunu henüz bilmediklerini ifade eden Lakkotripis, bunun jeolojik yapının karmaşıklığına işaret ettiğini ve yorum üstüne yorum yapılması gerektiğini çünkü keşfin çok komplike olduğunu yineledi.
Beş sondaj daha yapılacağını ve ExxonMobil’den bir sonraki planlamalarının ne olacağını göstermelerini beklediklerini belirten Lakkotripis, “Alpha’ya” yaptığı açıklamada ise Total-Eni şirketinin Kalipso hedefinde yaptığı sondajın sonuçlarının büyük ihtimalle önümüzdeki hafta içerisinde ellerinde olacağını söyledi.
Lakkotripis, İtalyan ENI şirketinin önümüzdeki Kasım ayı içerisinde, 4 tanesi 6, 8, 11 ve 3’üncü parsellerde araştırma sondajı, 7’inci parselde ise teyit sondajı olmak üzere sözde Rum MEB’inde yeni bir tur sondaj yapmayı planladığını da açıkladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474