banner564

Hayal kırıklığı

Güvenlik Konseyi’ni Kıbrıs konusunda bilgilendiren Downer, olumsuz bir tablo çizdi

Hayal kırıklığı
banner598

   BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim New York’ta BM Güvenlik Konseyi üyelerine Kıbrıs sorununa ilişkin son durum ve UNFICYP’in görevine ilişkin konularda ayrı ayrı bilgi verdi.

   New York’taki kötü hava koşullarının Downer’in New York’a zamanında gitmesine imkan tanımadığını, bu nedenle Downer’in Güvenlik Konseyi’ni Londra’dan telekonferans aracılığıyla bilgilendirdiği belirtildi.

    Fileleftheros Gazetesi, Downer’in önceki gün, BM Güvenlik Konseyi’ni, Kıbrıs sorunda yaşanan gelişmelere ilişkin bilgilendirdiğini, Konsey üyelerinin ortak açıklama konusunda ilerleme sağlanamamasından ötürü duydukları hayal kırıklığını dile getirdiklerini aktardı.

   Habere göre, Downer konsey üyelerine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “anlaşma sağlanması yönündeki çabasına” ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının birbirlerinin ortak açıklama önerilerini reddetmiş olmalarına değinerek, “kendisinin daha büyük bir ortak metnin benimsenmesini arzuladığını, bu sayede yönetim konusundaki pek çok sorunun çözülmüş olacağını” ifade etti.
   Downer, konuşmasının girişinde, Güney Kıbrıs’taki ekonomik sorunlara ve müzakerelerin başlaması yönündeki çabaların gecikmesine değinirken, Güvenlik Konseyi üyelerine teşekkür etti ve BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesindeki çabalara desteklerinin devamını diledi.

Çabaların yoğunlaşması istendi


   Gazete, Konsey üyesi ülkelerin, özellikle Dumanbet İngiltere ve ABD’nin “iki tarafın müzakerelere başlama konusunda hala uzlaşıya varamamalarından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiklerini ve çabaların yoğunlaştırılmasını istediklerini” yazdı.
   Rus üyenin, Downer’in, Davutoğlu’yla Türkiye’nin KKTC Büyükelçiliği’nde gerçekleştirdiği görüşmeye “eleştirisel şekilde değindiğini”, Çin Halk Cumhuriyeti üyesinin ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı gösterilmesini istediğini” iddia eden gazete, Downer’in yanı sıra Buttenheim’ın da Güvenlik Konseyi’ne UNFICYP konusunda bilgi verdiğini kaydetti.

   Konsey topltısı yaklaşık iki saat sürdü. Konseyin Ürdünlü geçici dönem başkanının basına yaptığı açıklamada, “Güvenlik Konseyi üyelerinin Kıbrıs’taki siyasi sürece ve iki taraf arasında, özlü ve sonuç getirici müzakerelerin yeniden başlamasına götürecek ortak açıklama konusunda en kısa sürede uzlaşıya varılmasına yönelik desteklerini dile getirdiklerini” söyledi.

   Ürdünlü başkan açıklamasında ayrıca, Konsey üyelerinin, “Genel Sekreterin iyi niyet misyonunun uygulanması, Alexander Downer’in görevi ve UNFICYP’in görev süresinin altı ay daha uzatılmasına destek belirttiklerini” belirterek, UNFICYP raporunun önümüzdeki günlerde (İngilizler tarafından) sunulacağını kaydetti.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2014, 02:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474