banner564

‘Hayır’ın faydası

AKEL Lideri Kiprianu, Karpaz’dan 4 köy istediklerini, böylece geri dönecek Rum göçemen sayısının 84 binden 100 bine çıkacağını açıkladı

‘Hayır’ın faydası
banner598
 Güney Kıbrıs’in ikinci büyük siyasi partisi olan Komünist AKEL’in lideri Andros Kiprianu, müzakerelerde ilerleme olduğunu, Annan Planı’na göre daha avantajlı kazanımların elde edileceğini söyledi.
   Annan Planı’na göre, geri dönmesi öngörülen 84 bin Kıbrıslı Rum sayısının 100 bine çıkarılması gerektiğini belirten Kiprianu, Türkiye’de gerçekleştirdiği temaslarda Karpaz bölgesinden 4 köyün merkezi hükümete devredilmesi önerisinde bulunduklarını açıkladı.
   Kiprianu; bu şekilde 15 bin Kıbrıslı Rum’un daha merkezi yönetim altındaki taşınmazlarına geri dönebileceğini, böylece kıyı şeridine ilişkin oranlamayı değiştirmeyi de başarabileceklerini ifade etti.

Mülkiyette kazanımlar

   Kiprianu ayrıca, ‘mülkiyet hakkının tanınmasını’ başardıklarını ve Hristofyas-Talat arasında uzlaşılan üç çözüm şeklinin dışında Anastasiadis ve Akıncı’nın da yeni kategoriler, yani aslen bu üçünün alt bölümlerini oluşturmayı başardıklarını öne sürdü.
   Farklı kategorilerdeki taşınmazlara eş anlamlı yaklaşımın mümkün olabilmesi için taşınmazların kategorilere ayrılmasının da başarıldığını iddia eden Kiprianu, hangi kategoriye ait olan taşınmazda ilk söz hakkının kimde olacağı konusunda ise zorluk yaşandığını savundu.
   Kiprianu, kendilerinin “ilk söz hakkının yasal mal sahibinde olması gerektiğinde ısrar ettiklerini” belirtirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dimopulos davasındaki kararının müzakerelerde zorluklara sebep olduğunu öne sürdü.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2016, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474