banner564

İki yüzlü politika

Rum tarafı, Barbaros’un bölgeye gelmesi nedeniyle müzakerelerin ‘iyi başlamadığını’ açıkladı

İki yüzlü politika
banner598
 Doğal gaz sondaj çalışmalarına hız veren ve bu konuda yeni anlaşmalar yapan Rum Yönetimi, diğer yandan Barbaros Hayrettin paşa gemisinin  sismik araştırma yapmak amacıyla bölgeye gelişine tepki gösterdi. Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis “Barbaros’un gelmesi yüzünden müzakereler iyi başlamadı”dedi.
   Fileleftheros “Tahrik ve Uzlaşmazlık… Mustafa Akıncı’dan Müzakere Masasında Hiçbir Değişim İşareti Yok… İki Liderin İlk Özlü Görüşmesi Sonuçsuz Bitti” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, liderler görüşmesinin “ilerleme olabileceğine dair tek bir işaret bile görünmeden bittiğini” yazdı.
   Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in görüşmeden dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamalardan “müzakereler yeniden başlamış olsa da Türk tarafının, anlaşma perspektifi yaratacak şekilde hareket etmek niyetinde olmadığı” sonucunun çıktığını yazdı.
   Anastasiadis’in açıklamasında “görüşme iyi bir ortamda geçti. Sadece ortamın iyi olması yeterli değil, sonuç da olması gerek” dediğine işaret ederek, bu sözlerinin “ileri doğru hiçbir adım olmadığını gösterdiğini” yazan gazete, Rum liderin, “Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar varlığını koruyor.
   Kıbrıs Rum tarafından dile getirilen endişeleri de gerçekten anlamamız gerektiğini hepimizin fark etmesini diliyorum” sözlerini de öne çıkardı.Gazete Rum liderin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri konusunu da gündeme getirdiğini ancak Cumhurbaşkanı Akıncı’dan hiçbir cevap almadığını yazdı ve görüşme sonrasındaki açıklamasında bu konuya “bir yandan güven yaratıcı önlemler önerilirken öte yandan bu tür faaliyetlerde bulunulamaz. Bu faaliyetler arzu ettiğimiz ortamı yaratmaz” dediğine işaret etti. 
   Anastasiadis’in, konuyu gündeme getirdiğinde Akıncı’dan ne cevap aldığını soran gazetecilere veda ederek Başkanlık Sarayı’na girdiğini yazan gazete, bu hareketinden, Akıncı’nın hiçbir cevap vermediği sonucunun çıkartıldığını yazdı.
   Haberde, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetleri bağlamında özlü müzakerelerin yeniden başlamasının Rum siyasi partileri arasında yeni tepkilere ve sürtüşmelere neden olduğu, özellikle merkez kanat partilerin, Rum Yönetimi Başkanı’ndan, “tahrik” diye niteledikleri Türk faaliyetleri sebebiyle müzakerelerden ayrılmasını istediklerine işaret edildi. Gazete, haberinin “Meral Yüzünden Gecikme” başlığıyla ayırdığı bölümünde, dünkü liderler görüşmesin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı’nın geçirdiği ufak kaza ve omzunda çıkık oluşması nedeniyle bir saat gecikmeli başladığı detayına yer verdi.

Gri bölgeler

    Gazete, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in RİK’e yaptığı açıklamada “müzakerelerin mümkün olan en iyi ortamda başlamadığı, Navteks yayımlanması, gerçek mermilerle tatbikat icra edilmesi ve Barbaros’un bölgeye gönderilmesinin müzakere prosedürünü zedelediği” iddiasında bulunduğunu yazdı.
   Habere göre Hristodulidis “gri bölgeler yaratmaya çalıştığını” öne sürdüğü Türkiye’nin “bu faaliyetlerine devam edeceği” değerlendirmesinde bulundu. “Türkiye’nin izlenim yaratma maksatlarını izlemeyecek ve masaya, bölgedeki herhangi bir şeyi şaibeye sokabilecek tez koymasına müsaade etmeyeceğiz” de diyen Sözcü, Rum yönetiminin hem AB hem de BM nezdinde gerekli bütün girişimlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2017, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474