banner564

Kıbrıs eskisi gibi değil

Rum Dışişleri Bakanı Hristopdulidis, mevcut durumun tehlikeli olduğunu ve Eylül’den itibaren önemli gelişmelerin yaşanacağını savundu

Kıbrıs eskisi gibi değil
banner598

  Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis “Kıbrıs sorunu açısından gelecekteki durumun, çözüm olmadan durağan olmayacağını” söyledi.

   Politis’e konuşan Hristodulidis, Rum kesiminin UNFICYP meselesi de dahil olmak üzere bazı olguların değişmesi konusunda endişeli olup olmadığı veya bunun gözdağı verme çabasından ibaret olduğunu düşünüp düşünmediği sorusunu yanıtlarken “Kıbrıs’ta durum 10 yıl veya 20 yıl önceki gibi değildir. Mevcut durumun tehlikeli olmadığını anlamayan biri olamaz”dedi.
   Açıklamasında, kritik anlara gönderme yapılmasının Kıbrıs sorununda klişe haline geldiğine dair eleştirileri de yorumlayan Hristodulidis “kritikliğin bu kez elle tutulur verilere dayanmakta olduğunu” dile getirdi.
   “1976’dan bu yana ilk kez bu kadar yaklaştıklarını ve tarafların bu kez anlaşmazlıkların nerede olduğunu bildiklerini” ifade eden Hristodulidis, “önceki aşamalarda müzakerelerin yeniden başlaması için çalıştıkları zaman, sıfırdan başladıklarını” kaydetti.
   Hristodulidis “yeniden başlamanın bu kez belirli anlaşmazlıklarla birlikte Crans Montana’da kaldığı yerden başlama anlamına geldiğini” de söyledi.
   Türk ve Kıbrıs Türk tarafının zaman takvimi gerektiği konusundaki tezini de yorumlayan Hristodulidis, “siyasi irade varsa böyle bir şeye gerek olmadığını ifade ederek, belirli bir iyimserliğe izin veren bazı veriler olduğunu” savundu.
   Türkiye ile ABD arasındaki krizin, geçmişte Kıbrıs sorununun çözümüne açık olmayan Rusya’yla daha yakın ilişkilere yol açıp açmayacağı konusundaki soruya karşılık ise, Moskova’yla ilgili yanıt vermemeyi tercih eden Hristodulidis, “Ankara’nın son dönemde hem iletişim aşamasında, hem de özde Brüksel’le yeniden iletişim köprüleri inşa etmeye çabaladığını” sözlerine ekledi.

Çelebis: Gündeme yerleşecek

   Bu arada AKEL’in Kıbrıs Sorunu Ofisi Başkanı Tumazos Çelepis de Kıbrıs sorunundaki sürecin yeniden başlaması durumunda, birkaç hafta içerisinde umut olup olmadığını öğreneceklerini söyledi.
   Çelepis, Eylül ve Ekim aylarının çok kritik aylar olacağını savunarak, her ne kadar şu an kendilerini başka meseleler meşgul etse ve Kıbrıs sorunu güncel değil gibi görünse de, bunu bir iki haftaya önlerinde bulacaklarını belirtti.
   Kıbrıs Türk tarafının zaman takvimleriyle ilgili tezi konusunda ise Çelepis “müzakerelerin yeniden başlamasının en nihayetinde mümkün olmaması halinde, sebebin zaman takvimleri olmayacağını” ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473