banner564

Kıbrıs’a Avrupa ordusu

Rum tarafının yeni müzakere sürecinde izleyeceği yol belirlendi

Kıbrıs’a Avrupa ordusu
banner598

  Kıbrıs Rum yönetiminin, müzakerelerin yeniden başlaması halinde, önemli başlıklar konusunda izleyeceği siyasetin belirlendiği açıklandı. Türk askerinin çekilmesini isteyen Rum tarafının belirli bir süre için Avrupa Ordusu önereceği belirtiliyor.

   Fileleftheros gazetesi bu başlıkları şöyle sıraladı:
   GARANTİLER: 
   Crans-Montana’da Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu garantilerin tamamen kaldırılması perspektifine tepki göstermişti. Ancak geçen yılki konferansın çöküşünden sonra, Kıbrıs Türk tarafı garantilerin tamamen kaldırılması talebinin, Türk askerlerinin daimi olarak Ada’da kalması şartıyla kabul edilebileceğini ima etmişti. Lefkoşa bu tezi dikkate alarak, muhataplarına, bir miktar Türk askerinin de katılabileceği bir Avrupa ordusu kurulması ve kalmasına olanak tanıyacak bir formülasyon bulunabileceğini iletiyor.
   MÜLKİYET: 
   Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Rum oluşturucu devletine iade edilmeyecek bölgelerdeki mülklerin kullanıcısının öncelikli söz sahibi olmasını kabul edebileceğini vurguluyor. Ancak bu ilk söz hakkı yüzde yüz olmamalı. Gerçekten mülküne dönmek isteyen mal sahiplerine mutlak öncelik verileceğinin önlemi alınmalıdır. Kullanıcıya hak tanınması, toprak haritasının Güzelyurt’u da içermesi şartıyla olur.
   SİYASİ EŞİTLİK: 
   Kıbrıs Türk tarafı siyasi eşitlik konularına yeniden bakmalıdır. Yani, her yerde olmasa da federal devletin çoğu organında veto hakkı talebini yapıcı ruhla yeniden değerlendirmelidir.
   TÜRK VATANDAŞLARI: 
   Çözüm sonrasında Avrupai bir Kıbrıs’ta ikamet edecek Türk ve Yunan vatandaşlarının sayısı konusunda ortak bir tez bulunmalıdır. Kıbrıslı Türkler ve Türkiye, AB nedeniyle Ada’da yaşayan Yunan vatandaşlarının sayısında bir kısıtlama olmadığına işaret ediyor. Dolayısıyla Türk vatandaşları için de 1’e 1 oranını, yani her bir Yunana karşılık bir Türk olmasını istiyorlar. Kıbrıs Rum tarafı, yeniden birleşmiş Federal Kıbrıs’ta uzun süre ikamet eden statüsü edinecek Türkleri kapsayacağı şartı ile 4’e 1 (4 Yunana karşılık 1 Türk) oranından daha fazlasını kabul etmeye niyetli görünüyor.
USUL: Kıbrıs Rum tarafı, yukarıda sayılanların bir anlaşma yörüngesine girmesi şartıyla, Crans-Montana tipi yeni bir konferans olmasında bir sorun görmediğini ima etmişti. Konferansa, doğrudan müdahiller haricinde Güvenlik Konseyi daimi üyeleri (arzu edenler), AB ve uluslararası para-finans örgütlerinin temsilcileri de katılmalı. Bu talep Kıbrıs Rum tarafının kırmızı çizgisi değil, arzusudur.
TAKVİM: 
   Anastasiadis ve çalışma arkadaşları, yeni yoğunlaştırılmış prosedürün ön hazırlığının iyi yapılmış, kısa ve somut bir zaman sınırı olması gerektiğini açıkça ima ediyor. Guterres Çerçevesi temelinde stratejik anlaşma ortaya çıkarsa, geriye kalanlar 3-4 ay içerisinde kapanabilir.” 

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2018, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473