banner564

KKTC tepkisiz

Güney Kıbrıs, AB’nin savunma alanına girişi onayladı

KKTC tepkisiz
banner598
 Rum Yönetimi, Kıbrıs’taki garanti anlaşmalarından kurtulabilmek için, Avrupa Birliği’nin savunma alanına girilmesini öngören bir karar aldı. Kısa adı ‘PESCO’ olan “Savuma Alanında Yapılandırılmış İşbirliği’ne” katılım konusunda atılan adımları, KKTC’nin herhangi bir tepki vermeden izlemesi dikkat çekiyor.
   Fileleftheros gazetesi,  AB çerçevesindeki bu yeni oluşuma Güney Kıbrıs da dahil toplam 20 ülkenin başvurmasının beklendiğini yazdı.
   Fransa’nın yanı sıra Almanya ve İtalya’nın da, Doğu Akdeniz’deki ortak çıkarları çerçevesinde ve PESCO temelinde Güney Kıbrıs’tan stratejik olarak faydalanmak istediklerini belirten gazete, söz konusu bu üç ülkenin Güney Kıbrıs’taki iki askeri üs olan, Mari (Tatlısu) Deniz Üssü ve Baf’taki Andreas Papandreu Hava Üssünü kullanmak istediklerini yazdı.
   Gazete, Güney Kıbrıs’ın PESCO’ya katılımının ve buna paralel olarak iki askeri üssün modernleştirilmesinin Güney Kıbrıs’a AB içerisinde önemli ortaklar kazandırdığını öne sürerek, bu gelişmelerin Güney Kıbrıs’a bir AB güvenlik kalkanı sunacağı iddiasında da bulundu.
   Gazete, bu gelişmelerin Rum tarafının Kıbrıs sorunundaki elini güçlendireceğine dikkat çekti.
   Gazete, Mari’deki deniz üssünün geliştirilmesi konusunda incelemede bulunacak olan Fransız savunma bakanlığı yetkililerinin önümüzdeki hafta Güney’e gitmelerinin beklendiğini de aktardı.
   Fransızların, deniz üssünün, savaş gemilerinin demir atmasına imkan verecek düzeyde geliştirilmesini istediklerini, ziyaretlerinin de geliştirme planlarını incelemek amacını taşıdığını belirten gazete, Baf’taki hava üssüne Fransızların yanı sıra Almanların da ilgi gösterdiklerini öne sürdü.
   Gazete, Almanya’nın, Güney Kıbrıs’ın mevcut üstlerinin yanı sıra, PESCO çerçevesinde kurulacak “Destek Merkezleri’yle” de yakından ilgilendiğini, Almanya Savunma Bakanı’nın yakın geçmişte Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyarette bu merkezlere değindiğini vurguladı.

Fransız üssüne destek

   Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis dün Baf hava üssünde gerçekleştirilen bir törende yaptığı konuşmada, PESCO’ya katılımı doğrulayarak “Baf’taki hava üssü ve Mari’deki deniz üssünde AB güçlerinin kalıcı olarak konuşlanmasının Kıbrıs Cumhuriyeti için faydalarına” vurgu yaptı.
   Fokaidis, insansız hava araçları alımıyla gözlem ve hava savunma sistemlerinin güçlendirileceğini belirtirken, “hava operasyonları merkezinin kurulması, insansız hava araçlarının alınması ve diğer bazı sistemlerin yerleştirilmesinin operasyonel ihtiyaçların en temel unsurlarını oluşturduklarını” sözlerine ekledi.
   Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “PESCO İçin Yeşil Işık – Kıbrıs Cumhuriyeti İçin Savunma Kalkanı” başlıkları altında verdi.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2017, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474