banner564

Mezarlar bozuldu

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin işi zor

Mezarlar bozuldu
banner598
   Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Rum Temsilcisi Theofilos Theofilu,  insani ya da çevresel faktörlere bağlı olarak kemiklerin yerinin değişmesi ve mezarların bozulmasının Kayıp Şahıslar Komitesi’nin işini zorlaştırdığını ifade etti.
   Alithia Gazetesi, EVROKO Başkanı Dimitris Silluris’in dün Theofilu ile görüştüğünü belirtti.
   Görüşmede Theofilu, Silluris’e kayıpların bulunmasına yönelik çabalar ve Komite’nin karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında bilgiler verdi.
  Kimlik tespitlerinin beklenen ritimlerde ilerlememesine ilişkin endişelerini dile getiren Silluris, bazı durumlarda kayıp yakınlarına sadece kemiklerin küçük bir kısmının teslim edilmesini “insanlık dışı” olarak nitelendirdi.
   Theofilu ise kayıplar konusunun Kıbrıs sorununun en trajik boyutu olduğunu belirterek, konunun insani boyutuna rağmen, çalışmanın sonlanması için siyasi desteğe ve toplumun desteğine ihtiyacının olduğunu söyledi.

140 kimlik tespiti

  2013 yılındaki sonuçların diğer yıllara göre oldukça iyi olduğunu, zira kimlik tespitlerinin 140’a çıktığını bildiren Theofilu, kemik bulma sonuçlarına ilişkin hayal kırıklığını dile getirdi. Theofilu, komitenin çalışmalarının hızlanması ve daha fazla gecikme olmadan tamamlanması gerektiği üzerinde durdu.
   Birçok durumda insani ya da doğa gibi diğer faktörler nedeniyle kemiklerin yerinin değiştiği ya da mezarların bozulduğunu belirten Theofilu, sonuçta, bu gibi durumlarda Komite’nin işinin daha da zorlaştığını, çünkü kimlik tespit sürecinde gecikmeler yaşandığını, aynı zamanda kimlik tespitinin maliyetinin arttığını anlattı.
   Theofilu, esas sorunun bu kadar zaman sonra sevdikleri kişinin en azından tüm kemiklerini değil, sadece bir kısmını teslim alan yakınlar için oluşan manevi, insani ve hukuki sorun olduğunu savunarak, bu durumun kabul edilmez ve acı olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 01:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473