banner564

‘Yaptırım uygulansın’

Beşparmaklar’la ilgili yeni girişimlerini sürdüren DİSİ AP milletvekili Theoharus, Füle’ye yeni mektup yazdı

‘Yaptırım uygulansın’
banner598

   Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DİSİ) Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Milletvekili Eleni Theoharus,  Beşparmak Dağları’ konusunda,  AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’ye yeni bir mektup yazarak, “çevre felaketinin” sonlandırılması için önlem alınmadığı sürece Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep etti.

   Theoharus, Beşparmaklar’la ilgili  girişimlerini sürdürüyor. Teofarus’un Fule’den  aldığı yanıt mektubu üzerine Fule’ye yeni bir mektup yolladığını duyuran Simerini gazetesi, Fule’nin, bu yanıt mektubunda bir yıl önce çevrenin korunmasıyla ilgili Kıbrıs Türk toplumuna tavsiyelerde bulunduğunu belirterek, AB normlarının uygulanmadığı Kıbrıs’ın kuzey kesiminde hukuki olanaklara sahip olmadığını ifade ettiğini aktardı.
   Gazeteye göre Kıbrıslı Türklere yardımlar yapıldığına ve Natura 2000 programının var olduğuna da işaret eden Fule, Girne Dağlık Bölgesinin de buna dahil olması için Kıbrıslı Türk yetkililere umut bağlandığından söz etti.

 

Türkiye’yi sorumlu tuttu

 

  Theoharus ise yeni mektubunda, Beşparmak Dağları’ndaki “çevre felaketinin” sonlandırılması için önlem almadığı sürece Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasını, ayrıca mantık olarak Beşparmak Dağları’nın korunmasını kapsamasıyla da ilgili olması gereken Kıbrıslı Türklere yönelik ekonomik yardımların uygun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı konusunda araştırmalar yapılmasını istedi.
Dördüncü devletlerarası başvuruya işaret ederek, mahkeme kararları temelinde, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde sorumluluk sahibi olanın Türkiye olduğunun belirtildiğini kaydeden Teoharus, konunun, Türkiye’nin Beşparmakların ekolojik yıkımına son vermeye niyetinin bulunup bulunmadığı olduğunu savundu.
   AB Komiserinin, Türkiye’yi Beşparmakları kurtarmaya ikna etmek için elinden geleni yapacağına yönelik inancını dile getiren Theoharus, aksi takdirde, Avrupa ve uluslararası hukuka ve “Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına” saygı duyması için AB’ye katılmaya aday bir ülke olarak Ankara’ya önlemler uygulanmasından başka bir seçeneğin kalmayacağını iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 01:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474