banner564

New York zirvesi

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Dışişleri Bakanları ‘Doğu Akdeniz’de ortak güvenlik’ konusunu ele aldı

New York zirvesi
banner598

   Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Dışişleri Bakanlarının New York’ta bir araya geldikleri ve görüşmenin sonunda ortak açıklama yayımlandığı haber verildi.

   Fileleftheros gazetesi, üç dışişleri bakanının, ‘iyi komşuluk ilişkileri aynı zamanda devletlerin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması da dâhil olmak üzere, BM tüzüğü ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun olarak, Doğu Akdeniz’de ve geniş bölgede güvenlik ve istikrarı ileriye götürme konusundaki taahhütlerini yinelediklerini’ yazdı.
   Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin, üçlü işbirlikleri çerçevesinde kaydedilen ilerlemeden ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini kaydeden gazete, dışişleri bakanlarının, üç ülkenin liderlerinin 8 Ekim’de Kahire’de gerçekleştirecekleri zirve toplantısı ışığında, bu ilerlemeyi artırma konusundaki taahhütlerini yinelediklerini iletti.
  Gazete bakanların “enerji alanındaki ortak sıkıntılar ve perspektiflerle ilgili olarak, Doğu Akdeniz doğal gazıyla ilgili ortak bir forum kurulması konusundaki memnuniyetlerini dile getirdiklerini” de aktardı.

Türkiye’ye önemli mesaj

   Politis gazetesi de konuyla ilgili haberinde, üç dışişleri bakanının ortak bir görüşme yaptıklarını ve görüşmenin yaşanan gelişmeler ışığında önemli mesajlar gönderdiğini yazdı.
   Gazete, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)’le ilgili meselelerin Kıbrıs sorunuyla beraber merkezde bulunduğu bir dönemde, üç dışişleri bakanının “her devletin deniz alanlarındaki egemenliği, egemenlik hakları ve yetkisine, BM’nin Deniz Hukukuyla ilgili sözleşmesi de dâhil olmak üzere, uluslararası hukuka uygun olarak saygı duyulmasının önemine işaret ettiklerini” iletti.
   Üç dışişleri bakanının, Türkiye’yi, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları temelinde, Kıbrıs sorununun kapsamlı ve sürdürülebilir çözümü için, yapılandırılmış ve sonuç odaklı müzakerelerin yeniden başlamasına yapıcı ve elle tutulur bir şekilde katkıda bulunmaya çağırdığını da yazan gazete, üç bakanın “Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki yasadışı faaliyetlerini kınadıklarını” da ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474