banner564

Ortak kutlama

Yunan ayaklanmasının yıldönümü münasebetiyle Güney Kıbrıs’ta resmi törenler düzenlendi

Ortak kutlama
banner598
 Yunanistan’ın; Osmanlı’dan bağımsızlığını kazandığı tarih olan 25 Mart 1821’in yıldönümü dolayısıyla, Güney Kıbrıs’taki bütün şehirlerde törenler düzenlendi. Özellikle başkent Lefkoşa’daki törenler nedeniyle her taraf Yunan bayraklarıyla süslendi. 
   Rum Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen resmi geçide askeri birlikler de katıldı. Rum lideri Nikos Anastasiadis,  Eğtrim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis ve Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos, törene katılan ekipleri birlikte selamladı.
     Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis, gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, “özgürlük ve adalet değerlerini dayanak almış Yunan devletinin temelini atan mücadeleyi onurlandırmakta olduklarını” söyledi.
    Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru da gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, “25 Mart 1821 yıldönümü dolayısıyla, bağımsız Yunan devletini meydana getirme temellerini atmış olan Yunan halkının kahramanca ayaklanmasını şükranla andığını” belirtti.
   Omiru, 25 Mart 1821 ayaklanmasının, kendi mücadeleleri açısından kılavuz ve aydınlatıcı olduğunu da ileri sürdü.

Kıbrıs’ı unutmayız

   Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da, 25 Mart yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kıbrıs sorununa da değindi ve Kıbrıs sorununda her hangi bir çözümün talep edilmediğini söyledi.
   Pavlopulos; özellikle Hellenizm ve bunun mücadelelerini andıkları zaman, Kıbrıs’ı da unutmamaları gerektiğinin borçları olduğunu ve yabancı asker işgali trajedisinin var olmaya devam ettiği Kıbrıs için, kalıcı olması amacıyla, derhal yaşayabilir bir çözüm bulunması gerektiğini berlirtti.
   Pavlopulos, “ancak herhangi bir çözümden değil, bütün boyutlarıyla Uluslararası Hukuk ve Avrupa hukukuyla uyumlu bir çözümden söz ettiğini” ekledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2016, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473