banner564

Rum ağzıyla konuştu

Rusya’nın BM temsilcisi Kıbrıs’taki garanti sisteminin çağ dışı kaldığını söyledi

Rum ağzıyla konuştu
banner598

 Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü’nün görev süresini altı ay daha uzatan raporu onaylamasının yankıları sürerken, ABD ve Rusya’nın BM Daimi Temsilcilerinin değerlendirmeleri Rum basınında geniş yer buldu.
   Fileleftheros gazetesi: “ABD ve Rusya’dan Mesajlar – Mavroyannis Karardan memnun – Dışişleri Bakanlığı Memnunlukla Karşıladı” başlıkları altında verdiği haberinde, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Siyasi Koordinatörü Rodney Hunter ile Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy’nin açıklamalara geniş yer verdi.
   ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Siyasi Koordinatörü Rodney Hunter konuşmasında özetle, “liderlerin sözleri eyleme gösterecek siyasi cesareti ortaya koymaları gerektiğini” belirterek, “iki tarafın doğrudan temaslar gerçekleştirmelerinin cesaretlendirilmesi gerektiğini” vurguladı.
   Habere göre Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Polyanskiy konuşmasında, UNFICYP’in Kıbrıslılara yönelik siyasi baskı aracı olarak kullanılmaması gerektiğini belirterek, iki toplumlu iki kesimli federasyon temelinde birleşmeye ve bunu doğrudan temaslarla yapma kararını sadece Kıbrıslıların verebileceğini ifade etti.
   Rus temsilci yardımcısı ayrıca, Kıbrıs’taki mevcut garanti sisteminin çağdışı kaldığı iddiasında da bulundu.

Mavroyannis de konuştu

   Gazete, Güney Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilcisi Andreas Mavroyannis’in ise yaptığı konuşmada, raporun onaylanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini yazdı.
   Habere göre Mavroyannis, Güvenlik Konseyi’nin raporunda, UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasının dışında başka çok önemli unsurların da olduğunu ve raporda yer alan bu unsurların uygulanması için çalışacaklarını belirterek, Kıbrıs sorununun çözümü için tüm tarafları çaba göstermeyi sürdürmeye çağırdı.
   Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan da dün benzer bir açıklama geldi. Açıklamada, raporun daha önceki tüm Güvenlik Konseyi raporlarında yer alan unsurları ve Kıbrıs sorununun çözüm temelini doğrulamasının önemine dikkat çekilerek, raporda yer alan unsurlara sırasıyla vurgu yapıldı.
Gazete bir diğer haberinde ise, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu ve KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın rapora ilişkin dün yaptıkları açıklamalara yer verdi.
   Haberde, UNFICYP raporu sonrasında adadaki dikkatlerin Kıbrıs sorununa çevrildiği ve gerek Rum hükümeti gerekse KKTC yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda, Kıbrıs sorununda birbirlerinden bir işaret beklediklerini ortaya koydukları belirtildi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474