banner564

Rumlar üzgün

Erdoğan-Mitsotakis görüşmesinde Kıbrıs sorununun kapsamlı bir şekilde ele alınmadığı iddia edildi

Rumlar üzgün
banner598

   Birleşmiş Milletler’in (BM) 74’üncü Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde New York’ta bir araya gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan-Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis’in, Kıbrıs sorunundan daha çok mülteci sorununu ele aldığı iddia edildi.

   Politis gazetesi konuyla ilgili haberi “Kıbrıs Sorunu Mülteci Akımlarının Gölgesinde…Erdoğan-Mitsotakis Görüşmesi Olumlu Ortamda Gerçekleşti… ABD’den Maraş ve İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon Çözümüne Destek.. Lute’un Referans Şartlarıyla İlgili Perde Gerisi İstişareleri”  başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
“Büyük merakla beklenen” diye nitelediği Erdoğan-Mitsotakis görüşmesinin Ankara-Atina ikili ilişkileri açısından olumlu işaretlerle tamamlandığını yazan gazete  iki liderin mülteci akımı ve ikili ilişkiler üzerinde durduğunu, Kıbrıs sorununda ise bilinen söylemlerini tekrarlamakla yetindiklerini kaydetti. 
  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs Rum tarafının  tezlerini zaman zaman değiştirmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdiğine de dikkat çeken gazeteye göre, Mitsotakis Kıbrıs sorununda, Rum Yönetimi’ne ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis’in “doğal zenginliğin kullanılmasından edinilecek gelirin her iki toplumun adil paylaşım sağlanması” ile ilgili önerisine destek beyan etti. 
    Haberinin “Perde Gerisi İstişareler” başlığıyla ayırdığı bölümünde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda bugün yapacağı konuşmada, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı kürsüde konuşurken söylediklerine cevap vermesinin beklendiğine vurgu yaptı.
   Habere göre, devam etmekte olan “Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlatılması” prosedürü üzerinde durması beklenen Anastasiadis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve kapalı Maraş’ın iskana açılması  projelerine de atıf yapacak.
   Rum Yönetimi kaynakları, Mitsotakis ile görüşmesi sırasında Erdoğan’ın, Rum tarafının, istenilen hedef konusunda sürekli tutum değiştirmesinden duyulan rahatsızlığı dile getirerek bu noktada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun söylemini benimsediğini, Mitsotakis’in ise Rum tarafını, istenilen hedefte çok istikrarlı olduğunu iddia ederek savunduğuna işaret etti.
   Haberde, perde gerisi istişareler alanında ise Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici özel danışmanı Lute’un önceki gün garantör güçlerle telefon görüşmesi yaptığı, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile de görüşme istediği kaydedildi.

Perde gerisinde olanlar

   Gazeteye göre Rum tarafı bu perde gerisi istişareleri de BM koridorlarında  gerçekleşen görüşme ve konuşmaları önemli buluyor, müzakerelerin yeniden başlaması prosedüründe bir miktar ilerleme için başka yol da görmüyor. Gazetenin “çok iyi bilgili” diye nitelediği kaynaklar, Anastasiadis’in  gelecek cuma günü Genel Sekreter Guterres ile yapacağı görüşmeden sonra Türk niyetlerine dair sahnenin netleşeceğini belirtti.
   Fileleftheros haberi “Erdoğan Kendini Tekrar Etti… Mitsotakis İle Görüşmesinde Bilinen Tezlerinde Israr Etti” başlığıyla aktardı.
   Aynı gazete “İzlenim Yaratma Oyunu Kuruyorlar… Türkler New York’ta Zemini Değiştirmek Hedefiyle Ön Anlaşmadan Söz Ediyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde  Türkiye’nin “izlenim yaratma oyunları ile Kıbrıs müzakerelerinin başlamamasının suçunu Rum tarafına yüklemeye ve  müzakere zemininin değiştirilmesi tezini ileri götürmeye çalıştığı” görüşünü ortaya koydu.
Edindiği bilgilere dayanarak Türk tarafının, özellikle de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun New York temasları sırasında, siyasi eşitlik ve etkin katılım konusunda bir ön anlaşma fikrini geçirmeye çalıştığını yazan gazete “Türk tarafının müzakere zeminin değiştirilmesini haklı göstermek için bahane bulmaya çalıştığını peşinen gösteren bir hareket” yorumunu yaptı.
   Gazete Türkiye’nin, bu tezinin Rum tarafından destek bulmayacağını bildiğini ve Rum tarafından gelecek itirazı  daha sonra zemin değişikliğinin Kıbrıs sorunundaki çabaların ilerleyebilmesi için bir gereklilik olduğunu göstermek için kullanacağı görüşünü ortaya koydu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473