banner564

Şimdi daha güçlü

Suudi Arabşistan Kralı, Kuveyt Emiri, Lübnan Başbakanı ve Filistin Devlet Başkanı ile görüşen Anastasiadis adaya mutlu döndü

Şimdi daha güçlü
banner598

   Mısır’ın Sharm El Sheikh kentinde yer alan AB- Arap Ligi Zirvesi’ne katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile bir araya geldi.

   Rum Haber Ajansına göre; Anastasiades- Hariri görüşmesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği ile Lübnan ve diğer Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi konusundaki katkısına odaklandı.
    Nikos Anastasiades - Hariri görüşmesinde Kıbrıs- Lübnan ilişkileri, ilişkilerin güçlendirilmesinin önemi ve bölgesel konular; Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde barış ve istikrarın teşvik edilmesi ve bölgedeki ülkeler arası işbirliği konuları ele alındı.
    Görüşmeye, Hükümet sözcüsü Prodromos Prodromou, Kıbrıs’ın Mısır Büyükelçisi Haris Moritsis,  Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu ve Afrika Bürosu Müdürü Büyükelçi Andreas Kakouris ve diğer hükümet yetkilileri katıldı.
   Arap dünyasının önemli liderleriyle görüşen Anastasiadis, doğalş gaz ve bölgesel konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde mesaj vererek, olumlu tepkiler aldı.

Zirve’de konuştu

   Habere göre Anastasiadis, tarihi AB-Arap Ülkeleri Zirvesi’ni, AB-Arap dünyasının stratejik iş birliğine, barış, istikrar ve ekonomik kalkınmanın ileriye götürülmesi için bölgedeki çok taraflı sorunların göğüslenmesi çabalarına katkıda bulunma iradesini ortaya koyan önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.
   Anastasiadis konuşmasında, terör, bölgesel çatışmalar, mülteci, iklimsel değişiklikler ve insani krizler gibi konuların, dünyanın istikrarsızlık kaynakları olduğunu ifade etti.
   Bölgesel iş birliğinden de söz eden Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın bu tür çabalara şiddetle inandığını ayrıca bugün Yunanistan, Mısır, Ürdün, Lübnan ve Filistin gibi ortaklarla var olan iş birliği de dahil olmak üzere, geniş bölgede iş birliğinin yaratılmasında aktif olduğunu belirtti.
   Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde bulunan ülkelerin, iklimsel değişiklikten dolayı oldukça dayanaksız olduğunu belirten Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın bu konuda geliştirmekte olduğu bölgesel inisiyatiften de söz etti.
   Anastasiadis, çevre, tarım, turizm ve sağlık alanlarındaki iklimsel değişikliğin azaltılması amacıyla uluslararası bir zirvede benimsenecek bölgesel “Eylem Planının” oluşturulmasıyla,  bu vizyonu ileriye götürmeye hazır olduklarını ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2019, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473