banner564

Şimdi oldu mu?

Enosis’i kutlama yetkisi Rum Meclisinden alındı, Eğitim Bakanlığına verildi

Şimdi oldu mu?
banner598
 Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını öngören Enosis’in Rum okullarında kutlanmasıyla ilgili yetki Meclis’ten alınarak, Eğitim Bakanlığı’na verildi.
   DİSİ partisi tarafından hazırlanan yasa tasarısı dünkü oturumda 30 lehte, 20 de aleyhte oyla onaylanırken, Rum Meclisi genel kurul salonunda ve Meclis dışında kısa süreli gerilimler yaşandı.Rum hükümeti ise yaptığı açıklamada, Meclis’te yaşananlardan üzüntü duyduğunu dile getirdi.
   DİSİ milletvekili Eleni Stavru son anda geri çekilerek, partisinin önerisine destek vermedi. Eleni’nin yanı sıra DİSİ milletvekili Andreas Kiprianu da aleyhte oy kullandı.
   Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos yaptığı açıklamada, Rum Meclisinde yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması ışığında, siyasi güçlerin ve halkın birlik olması çağrısında bulundu.
   Papadopulos açıklamasında “Tarihi olaylar üzerinde hiçbir etkisi olmayan bir kararın alınması sırasında,  Meclis’te meydana gelen olaylarla ilgili duyduğumuz derin endişe ve üzüntüyü belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.
   Açıklamasında, 11 Nisan’da Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına ilişkin gelişme halindeki sürecin geleceğini belirleyecek kritik müzakerelerin yeniden başlayacağını dile getiren Papadopulos, “makul bir siyasi ortamda, vatanı yeniden birleştirecek ve işgal birliklerinden kurtaracak kalıcı ve işlevsel bir çözüme ulaşılması için tüm olanakları tüketmek amacıyla, siyasi güçlerle halk arasında bir birlik olmasının, şu an en önemli şey olduğunu” ifade etti.
   Herkesin dikkatini vermesi gereken şeyin, birlik içerisinde hedeflerine ulaşmaları olduğunu da ifade eden Papadopulos, “hedeflerinin, insanlık haklarını tam anlamıyla garantiye alacak, aynı zamanda Avrupa müktesebatına tam uyumu ve iki toplumun barış içerisinde bir arada yaşamasını olan bir çözümden başka bir şey olmadığını” sözlerine ekledi.

Kiprianu’ya saldırı

   Güney Kıbrıs Meclisi’ndeki gergin anların sadece bina içinde değil dışında da yaşandığı ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Meclis binasından ayrılırken bina önünde protestolarını sürdüren kişilerin sözlü saldırısına uğradığı haber verildi.
   Rum haber kaynaklarında yer alan haberlerde, protestocuların Kiprianu’ya bağırdıkları ve hakaret ettikleri belirtildi.
   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise protestocuların sözlü saldırısına da uğradığı Meclis çıkışında yaptığı açıklamada, AKEL’in “zorbaların/kabadayıların önünde diz çökmediğini” söyledi.
   Açıklamasında “bazılarının hoşuna gitsin veya gitmesin, demokrasi var” ifadesini kullanan Kiprianu, “Bizi 1974 yılındaki büyük felakete sürükleyenler de aynı anlayışlardı, aynı görüşlerdi” diye konuştu.
   Bu arada 9 Kıbrıslı Rum’un, Meclis kararını Rum Yüksek Mahkemesine taşıdığı bildirildi. Bahse konu kişilerin bu eylemleriyle, yüksek mahkemeden, Rum Meclisinin kararına müdahale etmesini istedikleri ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2017, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473