banner564

Sıra garantörlerde

Lute’un temaslarını değerlendiren Rum basını “Ne bitirdiler, ne de uzaklaştılar” yorumunu yaptı

Sıra garantörlerde
banner598

   Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı temaslar Rum basınında geniş yer buldu.
  Politis gazetesi “Ne Uzlaştılar, Ne Bitirdiler – Referans Şartları İçin Garantör Ülkelere – Bir Sonraki Adım Belirsiz – Lute, Garantör Ülkelerde Çare Arıyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarında geniş yer verdiği haberinde, Lute’un adadaki temaslarında arzu ettiği sonucu alamadığını ancak tarafların tezlerini net şekilde öğrendiğini yazdı.
   Gazete, tarafların referans şartlarında uzlaşıya varma hedefine ulaşamadıklarını, bundan sonraki aşamada Lute’un garantör devletlere yönelerek, referans şartlarında yer alması gerektiğine inandıkları unsurlar ve nihai belge hakkında görüşlerini alacağını belirtti.
   Lute’un, referans şartlarının temelini teşkil edecek bir belgeyi hazırlama yetkisi olmadığını ancak Akıncı ve Anastasiadis’in 9 Ağustos tarihli gayrı resmi görüşmede “ilk uzlaşıya vardıkları üç unsuru elinde bulundurduğunu” iddia eden gazete, bu unsurları “11 Şubat tarihli ortak açıklamanın eklenmesi, 30 Haziran’da sunulduğu şekliyle Guterres çerçevesindeki altı madde ve Crans Montana’ya varılmasın sağlayan uzlaşı noktaları” olarak sıraladı.
   Gazete, bu unsurların taraflarca reddedilmediği iddiasında bulunurken, Lute’un bu gelişmelerden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i de bilgilendireceğini ve diplomatik kaynakların, Ekim ayında bir üçlü görüşme umudunun hala sürdüğünü dile getirdiklerini yazdı.
   Bundan sonra yaşanacak gelişmelerin ise belirsiz olduğunu yazan gazete, mevcut senaryoların ‘Guterres’le bir üçlü görüşme, Lute’un garantör ülkeleri ziyaret etmesi ve Lute’un adaya yeniden gelmesi’ şeklinde ifade edildikleri yorumunda bulundu.
   Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini: “Devamı New York’ta – Lute, Referans Şartlarında Sonuç Alamamasına Karşın Çabayı Canlı Tuttu” başlıkları altında verirken, Lute’un adadaki temaslarını referans şartlarında uzlaşıya varılamadan, bir resepsiyonla tamamladığını yazdı.
   Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
   Haravgi: Lute Gidiyor ve Guterres’i Bilgilendiriyor – Lute Ortak Belge Olmadan Gitti.
   Alithia: Geriye Umut Kaldı – Referans Şartlarındaki Anlaşmazlık Aşılamadı ve Lute Eli boş Gitti. Şimdi Sadece Umut Kaldı. 

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2019, 03:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473