banner564

‘Son şans’

Guterres’in, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda özellikle Rum tarafını sert bir dille uyardığı açıklandı

‘Son şans’
banner598

 Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Baskı ‘Tsunamisi’ Geliyor – ‘Siyasi Eşitlik’ Anahtar, Lefkoşa’ya ‘Son Şans’ Tehditli Mesajlar” başlıklı manşet haberinde, BM’nin Kıbrıs sorununda atılacak adımları belirlediğini ve Haziran ayına kadar bir takvim çizdiğini iddia etti.
   Gazete, BM’nin aynı zamanda özellikle Kıbrıs Rum tarafına, girişimlerin başarısızlığı durumunda bunun mevcut BM Genel Sekreteri için son girişim anlamına geleceği mesajını da verdiğini, bu mesajın ilk kez veriliyor olmamasına karşın bu sefer tehdit niteliği içerdiğini öne sürdü.
   Kıbrıs sorununa ilişkin gerçekleştirilen kulis faaliyetlerinde başrol oynayan İngiltere’nin, “gevşek federasyon ve iki devlet” yaklaşımları arasında bir uzlaşı noktası bulunması gerektiğini düşündüğü kaydedildi. İngiltere’nin kulis faaliyetlerinden anlaşılan şeyin ise, adı ne olursa olsun, çoğunluğun yöneldiği modelin “gevşek federasyondan konfederasyona dokunacak bir model olduğu” iddiasında bulunan gazete, ilk aşamada ise garanti altına alınmak istenen unsurun, “ülkenin AB içerisindeki varlığı olduğunu” savundu.
   Gazete, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine Crans Montana’da kalınan yerden devam etmesi ihtimalini göz ardı etmediği mesajını AB’ye ilettiğini ancak bunun için tek şart olarak da Kıbrıs Rum tarafının siyasi eşitliği kabul etmesini gösterdiğini yazdı.
   Habere göre, Türkiye bu temaslarında, siyasi eşitliğin ne olduğuna da netlik kazandırırken, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda Kıbrıslı Türklerin statüsünün ne olacağı konusunda da önceden uzlaşı sağlanmasını talep ediyor.

Çerçeve çizildi
   Politis gazetesi ise “Guterres Çerçevesiyle Beşli Konferansa Gidiyoruz – Beşli Konferans Guterres Çerçevesinde” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, beşli konferans gerçekleştirilmesi ve konferansın Guterres çerçevesinde yapılması görevini başardığını iddia etti.
   Gazete, Lute’un adadaki temasları sırasında Kıbrıs Türk tarafında, “maksimalist tezlerle beşli konferans gerçekleştirilemeyeceği”, Kıbrıs Rum tarafına ise “artık tutarsızlıklara yer olmadığı” mesajını verdiğini öne sürdü.
    Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlik ve etkin katılım talebine karşı ciddi itirazları olmasına rağmen, “merkez hükümetin yetkilerinin desantralize edilmesinin, küçük ama fonksiyonel bir merkezi devletin yaratılmasını sağlayabilmesi durumunda bir uzlaşıya varabileceği” düşüncesini taşıdığını yazan gazete, bu yaklaşımın BM parametreleri dışında olmadığı kararına varıldığını yazdı.
Kıbrıs Türk tarafının ise, federasyonu reddederek, iki devletli çözüm önerisiyle yola çıktığını ancak Lute’un “bu tezle beşli konferansın hiçbir zaman toplanamayacağı” uyarısında bulunmasının ardından Türkiye’yle istişare ettiğini öne süren gazete, Kıbrıs Türk tarafının bu istişare akabinde “Denktaş’ın eski tezlerine dönüş yaparak, asıl hedefin; iki devletçiğin egemen eşitliğine dayanan bir çözüm olduğu” mesajını Lute’a ilettiğini yazdı.
   Habere göre, Kıbrıs Türk tarafının bu tezi, BM tarafından Guterres’in çözüm çerçevesi içerisinde addedildi.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

No problem bugüne kadar emperyalistler tarafından sırtı sivazlanip el bebek gül bebek pozitif ayrımcılık yapılanlar dusunsun

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473