banner564

Sondajlar dursun

Prodromu’ya göre; ABD yönetimi Türkiye’ye Kıbrıs konusunda açık uyarı yaptı

Sondajlar dursun
banner598

  Politis gazetesi “ABD Yavuz’un Gitmesini İstiyor” başlıklı haberinde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Sözcüsü aracılığı ile Türkiye’ye “bölgedeki sondaj faaliyetlerini durdurması ve Yavuz’u çekmesi net mesajını verdiğini yazdı.

   Habere göre Rum Sözcü Prodromos Prodromu ABD’nin açıklamasının Rum yönetimini Türkiye karşısında güçlendirecek kadar net olduğunu söyledi “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın vurgusu, sondaj çalışmalarına sadece Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin karar verme  yetkisi olduğunu konusunda  bizi güçlendiriyor, yine Türkiye’ye yaptığı  (Fatih) sondaj gemisini Kıbrıs kara sularından çekmesi çağrısı da Kıbrıs’ı güçlendiriyor” ifadelerini kullandı, şunları ekledi:
     “ABD hükümetinin,  faaliyetlerin meşruiyetle desteklenmesi için işbirliği ilişkisine dayanması çağrısı, geçmişte Türkiye’ye iki ülke arasındaki MEB’in müştereken belirlenmesi için istişare teklifi yapan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tezi ile de örtüşüyor,  Kıbrıs sorununun çözümünün doğal gaz konusunda uzlaşı ve işbirliğini kolaylaştıracağı genel teziyle de örtüşüyor.”  Prodromu devamla, ABD’nin mesaj ve telkinlerinin Türk hükümetini, “gelişmelere farklı açıdan bakmaya ve “Kıbrıs sorununun özlü müzakeresi aracılığıyla gelecekte  meşruiyet ve işbirliği ilişkisine (Türkiye-Kıbrıs) sahip olunabilmesine izin vermeye” sevk etmesi dileğinde bulundu.
   Fileleftheros haberi “ABD’den Ankara’ya Mesaj… Yasadışı Faaliyetlere ve ‘Yavuz’un Mevcudiyetine Son Vermeye Çağırıyor…. Lefkoşa: Açıklama Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Güçlendiriyor… Türkiye İle MEB Belirleme Önerisini Güncelliyor… Türkiye’nin Müzakerelerin Başlamasına İrade Göstermesi Dileniyor.”
   Politis iki toplumlu teknik komitelerin rolünün önümüzdeki dönemde daha da artırılacağına inanç belirten iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi Rum eş başkanı Takis Hacidimitriu’nun, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in bütün teknik komiteleri 9 Eylül’de toplantıya çağırdığı bilgisini verdiğini yazdı.
   Habere göre Hacidimitriu, 9 Eylül’deki görüşmede Mavroyannis ile konuşma ve bundan sonrasına dair planlama yapma fırsatı bulacaklarını  söyledi ve “bu görüşme bundan sonrası için çok önemli. Teknik komiteler, önümüzdeki dönemde nasıl hareket etmeleri gerektiğine dair direktifler alacak” dedi.  Hacidimitriu, toplantının çağrılma tarihinin (9 Eylül) Akıncı ve Anastasiadis’in gayrı resmi görüşmelerinde, güven yaratıcı önlemlerle ilgili görüştükleriyle alakalı olduğuna inanç belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473