banner564

Statüko sürdürülemez

Slovakya Dışişleri Bakanı Lajcak, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı doğal gaz çalışmalarına destek verirken, Kıbrıs konusundaki düşüncelerini ortaya koydu:

Statüko sürdürülemez
banner598

 Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerin Ledra Palace’ta yaptıkları görüşmelerin 30’uncu yılı nedeniyle Ada’ya iki günlük çalışma ziyareti gerçekleştiren Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı doğal gaz çalışmalarına destek verdi.
   Türkiye’nin, Güney Kıbrıs ile ilişkilerini normalleştirmesini isteyen Lajcak, dün Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulis’le görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs’taki statükonun sürdürülemeyeceğini söyledi.
   Lajcak, ülkesinin; Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki faaliyetleri konusundaki pozisyonunun, AB’nin Ankara’ya yönelik açık deniz sondajlarına ilişkin planlarını terk etmesi yönündeki çağrısıyla aynı hizada olduğunu ifade etti. 
    Lajcak, Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin en kısa zamanda normalleşmesi temennisinde de bulundu.
    Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ise Lajcak, iki kesimli, iki toplumlu federasyondan başka herhangi bir alternatif çözümün bulunmadığını, bu çerçevedeki bir çözümün  mümkün olduğunu ifade etti. 
Lajcak, Kıbrıs’taki Barış Gücü konusunda ise, ülkesinin; barış operasyonlarının daha fazla güçlenmesine verdiği  güçlü desteği ifade ederken ülkesinin; UNFICYP’e katılımının ise gerektiği kadar devam edeceğini söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473