banner564

Süreç ilerlemeli

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rum tarafının cesaretlendirilmesini istedi

Süreç ilerlemeli
banner598
 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Atina’dan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i sürecin ilerlemesi konusunda “cesaretlendirmesini” istediği iddia edildi.

   Filelefheros Gazetesi, Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos Evangelos’la görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın son belgesinin çok iyi olduğu söyleyerek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i ilerlemeye teşvik etmesini istediğini yazdı.

   Görüşme sırasında Amerikalı yetkili, Atina’nın Rum tarafına müdahale mesajı verdi. Kerry, “prosedürün ilerlemesi için Anastasiadis’in cesaretlendirmesi gerek” dedi ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın son belgesinin “çok iyi olduğunu” belirtti. Gazre, Kerry’nin bahsettiği belgenin, “Downer tarafından geçen aralık ayında sunulan, egemenlik konusundaki ifadenin muğlak olduğu ve Kıbrıs Rum tarafınca reddedilen” belge olduğunu kaydetti.

    Gazeteye göre, Evangelos, Kerry’ye cevap verirken, çözüm çerçevesine atıfta bulundu ve Amerikalı dengine, federasyonun tek egemenliği ve tek vatandaşlığı olduğunu söyledi. Son Cameron-Anastasiadis ortak açıklamasına ve buradaki Kıbrıs sorunuyla ilgili, tek egemenlik tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlık, ifadelere göndermede bulundu.
   Prosedürün hayatta tutulması hedefiyle bundan sonraki adımlar BM merkezinde olacak. Aleksander Downer önümüzdeki Çarşamba günü Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken gerek Genel Sekreter’in gerekse Güvenlik Konseyi’nin niyetlerine ilişkin işaretler verecek.
Ban Ki Moon’un ofisinde halen, Anastasiadis’in mektubuna cevap verilip verilmeyeceği kararlaştırılmadı, Anastasiadis’i ve Eroğlu’nu New York’a çağırma ihtimali de açık bulunuyor. Bu olursa, Genel Sekreter, ortak açıklama formunda olacak kendi ilanını yaparak oldubitti yaratacak. Bunun paralelinde, çabanın donmaması için iki taraf arasında görüşmelerin çeşitli düzeylerde devam ettirilmesi konusu da var.


Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2014, 03:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474