banner564

Yine gündemde

Ortak açıklama için 3-4 maddenin iyileştirilmesi grektiği iddia edildi

Yine gündemde
banner598
 

   Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için Rum tarafınca önşart haline getirilen ortak açıklama konusunda, iki tarafında ilgilendiği 3-4 noktada iyileştirme  çabası olduğu iddia edildi.

Politis Gazetesi, Kıbrıs konusunda ortak açıklama yapılması ve müzakerelerin başlaması yönünde yine perde gerisinde hareketlilik olduğunu, son günlerde, ortak açıklama taslağının her iki tarafın da ilgilendiği 3-4 noktasının iyileştirilmesi için bir dizi gayrı resmi yoğunlaştırılmış müzakere yapıldığını savundu.

    BM’nin inisiyatifiyle ifade tarzında iyileştirmeler önerildiğini kaydeden gazete, ortak açıklama taslağının 3-4 noktasındaki iyileştirme çabalarının, taraflardan hiçbirinin, özellikle bölgedeki gelişmeler nedeniyle uluslararası ilginin artmasından dolayı, çıkmazın sorumluluğunu üstlenme niyetinde olmamasından kaynaklandığını yazdı,

 

BM işin peşini bırakmıyor

   BM’nin çok yakında taraflara bir ortak açıklama metni versiyonu daha vereceğini savunan gazete,  Aleksander Downer’ın birkaç gün kalmış olmasına ve artık Ada’da bulunmuyor olmasına karşın BM’nin müdahiliyetini sürdürdüğünü belirtti.

Gazete, şu görüşler eyer verdi:

   “Temasları BM grubu üyeleri koordine ediyor ve Kıbrıs Rum tarafına, Kıbrıs Türk tarafının tavrı konusunda cesaret verici mesajlar iletiyor. Güvenilir bir diplomatik kaynağa göre ‘Bu, raporların Güvenlik Konseyi’ne sunulmasından önce olursa, çok daha iyi’ ancak Derviş Eroğlu’nun yine son anada mucizesini yapabileceğine inananlar da az değil.
   Devam etmekte olan çalışmalar çerçevesinde, Kıbrıs’ın üç büyük partisi DİSİ, AKEL ve CTP’nin geçen Salı günü yaptıkları temaslar da tesadüf değil.
Kıbrıs Rum tarafı gerek öz açısından gerekse teşhir olmamak için açık ve örtülü şekilde ortak açıklama mutabakatında ısrar ediyor ve artık iki seçeneği var. Ya ‘ara anlaşma’ –ki bu ifade Kıbrıs Rum tarafında kullanılıyor- niteliğinde olacak geniş ölçekli bir ortak açıklama hedefiyle bir fırsat daha verecek ya da bir açıklamaya rıza göstererek, Türkiye’deki kaygan durum nedeniyle müdahil tarafların büyük gelişmeleri 2015’e bırakmak zorunda kalana kadar halen fırsat varken müzakerelerin yeniden başlamasına fırsat verecek.
Ortak açıklamadaki en büyük anlaşmazlık, aslında taraflardan hiçbirinin itiraz etmediği bir şeyi, ‘hiçbir toplumun veya oluşturucu devletin diğeri üzerinde tahakküm kurmaya çalışmayacağını’ güvence altına alan ifadedeki kelime oynamalarındadır.”

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2014, 03:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474